Nieuws

Top 30 accountantskantoren: 'zonnig beeld'

De Top 30 accountantskantoren toont dit jaar globaal een 'zonnig beeld', schrijven Arjen Schutte en Marcel Maassen van adviesbureau Full Finance bij de vijftiende editie van de lijst van grootste Nederlandse accountantskantoren naar omzet.

"Er zijn meer winnaars dan in eerdere jaren", aldus Schutte en Maassen, "maar groei wordt nog steeds niet eerlijk verdeeld". De Top 30 accountantskantoren is gepubliceerd op Accountancy Vanmorgen

Grootste kantoor in omzet is net als vorig jaar Deloitte. Met een omzetgroei van 4,9 procent brak dat kantoor dit jaar als eerste door de grens van 1 miljard euro. 

RSM noteerde met 53,4 procent de grootste omzetgroei en stijgt daarmee van de zeventiende naar de veertiende plaats. Dat is deels "het gevolg van de bundeling van de RSM-kantoren in Nederland, maar daarnaast is er ook sprake van een belangrijke autonome stijging van de omzet. Die stijging hebben we voor een groot deel te danken aan onze mensen", stelt Wilfred Castricum, head of Audit van RSM, in een reactie. Het kantoor is "ontzettend trots op dit resultaat". Andere sterke stijgers zijn KroeseWevers (+14,5 procent), Grant Thornton (+14 procent) en Visser & Visser (+13,8 procent).

ETL nieuwe binnenkomer

Nieuw in de lijst is het van oorsprong Duitse ETL, dat binnenkomt op plaats 28 met ruim 25 miljoen euro omzet. Daardoor valt Bol Adviseurs uit de top 30. "We verwachten dat ETL geen eendagsvlieg is en de komende jaren nog wel stappen gaat maken in de top 30 accountantskantoren richting de top 20", stellen Schutte en Maassen. 

Kantoren met een omzetdaling zijn Baker Tilly (-4,2 procent) en Koenen en Co (-0,4 procent). De omzet van Schipper Accountants bleef gelijk. Schutte en Maassen: "Gemiddeld laat de top 30 een fraaie omzetgroei zien. Vanuit perspectief van arbeidsmarktkrapte en aantrekkelijke werkgever is dit een goede ontwikkeling. Eén opmerking is hierbij op zijn plaats. De eerste 2,5 à 3,5 procent omzetstijging wordt normaliter wel veroorzaakt door verhoging van de tarieven. Dit hoort bij een grotere vraag naar diensten en krapte van personeel. Vanuit dat perspectief zou je kunnen stellen dat ook PKF Wallast, Accon avm en Countus niet groeien, maar sec door tariefsverhoging hun omzet laten stijgen." 

De omzet per fte ligt voor de branche nu gemiddeld op bijna 150 duizend euro. Zonder de big four-kantoren komt de gemiddelde omzet per fte uit op 120 duizend euro. 

Full Finance heeft naast de Top 30 accountantskantoren ook dit jaar weer een Audit top 30 opgesteld, op basis van de audit en assurance-omzet van kantoren. De totale auditomzet van deze dertig kantoren bedraagt 1,57 miljard euro. Daarvan nemen de big four ruim 1,2 miljard euro voor hun rekening.

Corona

Schutte en Maassen verwachten wel dat corona impact zal hebben op de omzet van de sector, ondanks de geringe conjunctuurgevoeligheid. "Er kan veel werk zijn, maar betalingen door debiteuren zullen soms uitblijven of veel later plaatsvinden. Gelet op de overwegend sterke (financiële) positie van accountantskantoren zal de winst gemiddeld gezien dalen. […]  Grosso modo verwachten we dit jaar 2,5% minder omzet in de accountancybranche."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.