Nieuws

Arbeidsmarkt finance professionals herstelt zich vanwege toegenomen werkdruk door pandemie

Door de coronacrisis nam de werkdruk voor finance afdelingen enorm toe. Dat zorgde in het najaar van 2020 voor een vlot herstel van het aantal finance vacatures. Er is vooral vraag naar experts op het gebied van financial modelling en data analytics. Salarissen blijven grotendeels stabiel.

Dat zegt Annemieke Peskens van recruitmentspecialist Robert Walters, dat vandaag zijn jaarlijkse Salary Survey publiceerde.

In het vierde vier van 2020 groeide het totaal aantal finance vacatures ten opzichte van het derde kwartaal van 9.779 naar 11.929. Dat bracht het aantal vacatures vrijwel terug op het niveau van het vierde kwartaal van 2019, toen er 12.062 vacatures openstonden.

Peskens: "Bedrijven hebben door de pandemie behoefte aan extra informatie, analyses en duiding van financiële cijfers, en dat zorgt voor allerlei extra werkzaamheden voor finance teams. Die toegenomen werkdruk is een van de redenen dat er in de tweede helft van 2020 een fors herstel is geweest op de arbeidsmarkt voor accounting & finance."

Financial modelling en data analytics gewilde skills

Twee specifieke vaardigheden die enorm in trek zijn, zijn financial modelling en data analytics. Modelling helpt bedrijven toekomstscenario's op papier te zetten, waarbij een keur aan variabelen wordt meegewogen. Op die manier proberen organisaties risico's in kaart te brengen en te vermijden.

Data analytics en data management zijn belangrijk omdat het momenteel van cruciaal belang is om directies en management van correcte informatie te voorzien. Dit geeft bedrijven de basis om de juiste koers te varen en eventuele schaarse kansen direct te benutten. Peskens: "Controllers die uitblinken op dat snijvlak van finance en IT, richting informatievoorziening, zijn op dit moment erg gewild."

Minder bereidheid om van baan te wisselen

Werkgevers die nieuw personeel willen werven moeten er wel rekening mee houden dat finance professionals op dit moment terughoudender zijn met overstappen.

"Senior professionals zoals group controllers of financieel directeuren veranderen nu minder snel van baan", zegt Peskens. "Enerzijds zijn zij loyaal aan hun werkgever en willen ze hun organisatie helpen de huidige storm te doorstaan, anderzijds vinden ze het risico te groot om nu een overstap te wagen. Werkgevers die professionals willen aantrekken doen er daarom nu goed aan een overstap extra aantrekkelijk te maken, bijvoorbeeld door een vast contract zonder proeftijd aan te bieden of een ruimer studiebudget ter beschikking te stellen."

Salarissen blijven stabiel

De salarissen voor finance professionals blijven grotendeels stabiel in 2021, blijkt uit de Salary Survey. De schaarste is minder nijpend, verwacht Peskens: "In het senior segment komen dit jaar mogelijk meer professionals op de arbeidsmarkt vanwege reorganisaties of herstructureringen. Daarnaast is er mogelijk concurrentie van interim-professionals die in deze periode op zoek zijn naar de veiligheid van een vaste baan."

Ook voor juniors en mediors verwacht Peskens geen stijging. "De salarissen voor juniors en mediors zaten vóór corona enorm in de lift. Die groei vlakte in de loop van 2020 af door de crisis. Daarnaast gaan bedrijven in deze tijden überhaupt behoedzamer om met de financiën, waardoor ze niet zo heel snel forse salarisverhogingen zullen doorvoeren."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.