Nieuws

Britse concurrentiewaakhond duikt in grote chipdeal

De Britse concurrentiewaakhond CMA gaat onderzoek doen naar de miljardenovername van chipontwerper Arm door het Amerikaanse chipconcern Nvidia.

Het gaat om het eerste grote mededingingsonderzoek in het Verenigd Koninkrijk sinds de Britten vorige week de Europese interne markt verlieten. Voorheen lieten de Britten dit soort grote zaken voor een belangrijk deel aan Europese autoriteiten in Brussel over, maar dat kan door de brexit niet meer.

Met de deal is zo'n 40 miljard dollar gemoeid. Arm is daarmee het meest waardevolle technologiebedrijf in Groot-Brittannië. Er bestonden al langer zorgen over de deal omdat Nvidia rechtstreeks concurreert met klanten van Arm, zoals chipconcerns Qualcomm, Intel en AMD. En Arm is een belangrijke toeleverancier in de branche.

Arm, dat sinds 2016 in handen is van het Japanse conglomeraat SoftBank, maakt zelf geen chips, maar ontwikkelde een soort blauwdruk voor processors, de zogeheten instructieset. Aan de hand van die blauwdruk ontwerpt het bedrijf steeds nieuwe, snellere chips. Die ontwerpen verkoopt het dan aan chipmakers die ze zelf kunnen maken of aan kunnen passen. Vrijwel alle smartphones ter wereld werken op Arm-chips. Nvidia wil met de vorig jaar aangekondigde overname graag leidend worden op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI).

"De chiptechnologie-industrie is miljarden waard en cruciaal voor veel van de producten die we het meest gebruiken in ons dagelijks leven", stelt CMA-topman Andrea Coscelli. "We zullen nauw samenwerken met andere mededingingsautoriteiten over de hele wereld om de impact van de deal zorgvuldig te overwegen en ervoor te zorgen dat deze er uiteindelijk niet toe leidt dat consumenten te maken krijgen met duurdere producten of producten van mindere kwaliteit."

Het onderzoek van de CMA blijft beperkt tot de concurrentieaspecten van de transactie. Dan gaat het bijvoorbeeld om de vraag of Arm straks niet opeens de prijzen voor zijn ontwerpen flink zal verhogen. De deal wordt ook nauwlettend in de gaten gehouden door de Britse regering. Die heeft eerder al aangegeven garanties te willen dat de werkgelegenheid bij Arm gehandhaafd blijft.

Bron: ANP

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.