Nieuws

FIOD bekeek in 2020 ruim 400 'coronameldingen'

Gehackte websites waar illegale coronamedicijnen te koop werden aangeboden, handel in vervalste gezondheidsverklaringen en oplichting bij de verkoop van mondkapjes. De FIOD beoordeelde afgelopen jaar ruim vierhonderd meldingen die te maken hadden met corona.

Zeker tien zaken zijn verwezen naar het strafrecht, blijkt uit het jaarbericht van de Fiscale Inlichtingen en Opsporingsdienst. Ook in 2021 blijft de aandacht van de FIOD gericht op mogelijk misbruik van steunmaatregelen en andere fraude die te maken hebben met het coronavirus, aldus het jaarbericht.

Het virus vertraagde afgelopen jaar strafrechtelijke onderzoeken: observaties van verdachten en doorzoekingen van panden moesten aangepast gebeuren, net als het horen van verdachten of getuigen. "Hoe triest ook, juist in deze periode maken criminelen misbruik van de situatie, onrust en het gebrek aan middelen."

Wiswassen

Ook witwassen blijft de aandacht van de FIOD houden. Onderzoekers schatten de omvang ervan in Nederland jaarlijks op dertien miljard euro. "Geld wordt ingezet als wapen: criminele netwerken worden kleine multinationals, investeren in voor hen belangrijke logistieke netwerken, kopen mensen om en laten zich bijstaan door knappe koppen die complexe fiscale- en bedrijfsstructuren opzetten." Afgelopen jaar rondde de FIOD ruim negenhonderd onderzoeken naar fiscale of financieel-economische fraude, witwassen en corruptie af, waarvan 319 op verzoek van het buitenland.

In 2021 zet de FIOD in op verdere samenwerking met private partijen voor de bestrijding van witwassen. Ook op andere fraudethema’s, zoals corruptie, wordt de samenwerking verder versterkt met publieke en private organisaties waaronder ook de NBA, aldus het jaarbericht.

Bron: ANP/FIOD

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.