Nieuws

Banken voorzien snelle terugkeer naar normaal, na einde coronasteun

Sinds het begin van de coronacrisis hebben banken ondernemers voor een bedrag van in totaal bijna zeventig miljard euro aan uitstel van aflossingen en financieringen geboden, in aanvulling op de steun van de overheid. Daarmee is de bankfinanciering goed op peil gebleven. De NVB verwacht een snelle terugkeer naar gewone bedrijfsvoering.

De kredietverlening door banken aan bedrijven groeide in de afgelopen maand van 64 naar 66,5 miljard euro. Het overgrote deel hiervan betreft reguliere financiering door banken van bedrijven. Sinds het begin van de coronacrisis hebben de banken aan 71.500 ondernemers financieringen verstrekt. Daarnaast verleenden ze vorig jaar voor ruim drie miljard euro aan uitstel van aflossingen voor 129.000 bedrijven.

"Het economisch herstel zet dit en volgend jaar goed door", stelt voorzitter Medy van der Laan van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB). De bankenkoepel heeft besloten om vanaf nu te stoppen met het regelmatig publiceren van de eigen Corona Monitor, nu de overheidssteun afloopt en de economie zich grotendeels goed lijkt te herstellen.

Banken verwachten een snelle terugkeer naar een gewone bedrijfsvoering, aldus Van der Laan. De NVB benadrukt dat de bankensector trots is bijgedragen te hebben aan het herstel. Tegelijkertijd zou de overheid complimenten verdienen voor de "massieve aanpak" van de crisis.

Met ingang van 1 oktober zijn vrijwel alle steunmaatregelen van de overheid stopgezet. Alleen voor enkele sectoren zoals de nachthoreca loopt de subsidie nog door.

Bron: ANP/NVB

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.