Nieuws

Belastingadviseurs willen eerlijker belastingvrijstelling bij bedrijfsopvolging

Eigenaren van grote familiebedrijven profiteren onevenredig veel van de vrijstelling van schenk- en erfbelasting bij bedrijfsopvolging. Het Register Belastingadviseurs (RB) pleit daarom voor aanpassing van de bedrijfsopvolgingsregeling (BOR).

Een volledige vrijstelling van erfbelasting tot een bedrag van vijf miljoen euro is de belangrijkste ingreep waarvoor de vereniging pleit, zo meldt Het Financieele Dagblad. Volgens Sylvester Schenk, directeur fiscale zaken van het RB, is de ongelijke verdeling van de lusten "een belangrijk knelpunt". Het register wil een eenvoudiger regeling voor de BOR.

De BOR moet de continuïteit van familiebedrijven waarborgen als een volgende generatie aan het roer komt. Maar voortzetting loopt mogelijk gevaar als opvolgers schenk- of erfbelasting moeten betalen over het ondernemingsvermogen. Momenteel hoeft bij een bedrijfsoverdracht over €1,1 mln aan ondernemingsvermogen geen schenk- of erfbelasting te worden betaald. Daarboven geldt de vrijstelling voor 87 procent van het vermogen.

Grens optrekken

Het RB stelt dat de pijn bij kleinere bedrijven zit en wil de grens optrekken naar vijf miljoen euro. Boven dat bedrag geldt de vrijstelling dan nog voor vijftig procent van het geschonken of geërfde ondernemingsvermogen. Zo blijven de kosten van de regeling voor de overheid gelijk, aldus het RB.

Het RB wil ook oneigenlijk gebruik van de BOR tegengaan, om te beginnen door onroerend goed dat niet door een bedrijf zelf wordt gebruikt uit te zonderen van de fiscale vrijstelling. "Een pandjesbaas die honderd woningen in Amsterdam verhuurt, heeft geen bedrijf maar is aan het beleggen", aldus Schenk in het FD.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.