Nieuws

Cfo rederij ontslagen wegens nalatigheid bij fraude adjunct-directeur

De Amsterdamse rederij Spliethoff krijgt van de rechter toestemming om zijn chief financial officer (cfo) te ontslaan. De cfo hield onvoldoende controle op een frauderende adjunct-directeur van een dochteronderneming.

Dat meldt De Telegraaf. De rechtbank spreekt in het recent gepubliceerde vonnis van "ernstig verwijtbaar gedrag" van de cfo. De ontslagzaak draait vooral om de rol van een adjunct-directeur van Go Gracht, een dochterbedrijf van de rederij.

In oktober 2020 bleek dat die een handtekening van controlerend accountant KPMG onder de jaarrekening 2019 had vervalst. De accountant had de jaarrekening toen nog niet goedgekeurd. De frauderende adjunct-directeur werd daarop op staande voet ontslagen. Forensisch onderzoek door bureau Integis toonde vervolgens aan dat hij ook voor 2,5 miljoen euro had verduisterd van het dochterbedrijf.

Snoepreisjes

Uit het onderzoek bleek weliswaar dat de cfo van de rederij niet op de hoogte was van de fraude door de adjunct-directeur. Maar hij had zich wel meerdere keren door de bestuurder laten tracteren op kostbare snoepreisjes.

Zo vloog hij op kosten van de adjunct-directeur drie keer met een privéjet naar Abu Dhabi, voor een bezoek aan de Formule 1 Grand Prix. Daarbij gingen ook familieleden mee en werden hotelovernachtingen van soms wel tienduizend euro per nacht geboekt.

Alarmbellen

Volgens de rechter had de cfo beter moeten weten en niet moeten openstaan voor de gunsten van de adjunct-directeur, die de bedoeling had om zichzelf "uit de wind te houden". De uitgaven en inkomsten van de fraudeur stonden in geen verhouding tot elkaar en hadden bij de cfo alle alarmbellen moeten laten afgaan, aldus de rechter.

Rederij Spliethoff is een van de grotere rederijen van Nederland, met zo'n vijftig schepen en ruim elfhonderd medewerkers. De betreffende cfo is in maart van dit jaar uit zijn functie ontheven; zijn contract wordt per 1 november formeel ontbonden. Hij werkte al sinds 1995 bij de Amsterdamse rederij.

De cfo krijgt geen ontslagvergoeding, maar heeft nog wel recht op zijn gebruikelijke bonus over 2020 en een groot deel van 2021; een totaalbedrag van ruim zeven ton bruto.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.