Nieuws

EU schrapt tropische oorden van zwarte lijst belastingparadijzen

De ministers van Financiën van de EU buigen zich opnieuw over de zwarte lijst van belastingparadijzen. Opmerkelijk: de lijst wordt niet langer, maar korter.

Van de twaalf landen op de zwarte lijst worden er volgens ingewijden drie geschrapt, die hun leven zeggen te beteren. Het gaat om de Seychellen, Dominica en Anguilla. De timing is opvallend, juist op het moment dat de onthullingen in de Pandora Papers over belastingontwijking door prominente politici en bekende miljardairs veel verontwaardiging wekken.

De Britse Maagdeneilanden, het Caribische belastingparadijs waar de brievenbusfirma is gevestigd waarin ook minister Hoekstra eerder investeerde, is al enige tijd geleden van de zwarte lijst gehaald. Dit terwijl de Maagdeneilanden veelvuldig in verband worden gebracht met fraude en witwaspraktijken.

Ook president-commissaris van ABN AMRO Tom de Swaan heeft inmiddels zijn privé investeringen via de Maagdeneilanden afgestoten, na het bekend worden daarvan in de Pandora Papers. De bank stelt dat de financiële constructie weliswaar "niet in strijd is met de wet", maar wel "schuurt met de tijdgeest".  

Lijst voldoet niet

De zwarte lijst van de EU bestaat sinds eind 2017 en wordt twee keer per jaar bijgewerkt. Alleen landen en gebieden buiten de EU waar de autoriteiten (bijna) geen vennootschapsbelasting heffen, die niet transparant zijn of onwelwillend staan tegenover de strijd tegen belastingontwijking, komen ervoor in aanmerking.

Het is de bedoeling dat EU-landen scherper toezien op beleggingen in zulke oorden,  of aftrekposten inperken. Europarlementariërs en organisaties als Oxfam klagen al langer dat de lijst niet voldoet. Tal van knooppunten in sluiproutes van belastingontduikers zouden de dans ontspringen.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.