Nieuws

Mondkapjesstichting Van Lienden schrapt onafhankelijke audit

De omstreden mondkapjesstichting Hulptroepen Alliantie blijkt de toezegging om een onafhankelijke audit te laten uitvoeren te hebben geschrapt zonder daar ruchtbaarheid aan te geven.

Dat meldt de Volkskrant. Tot eind mei stond er op de website van de stichting dat er "een audit van een onafhankelijke accountant in het kader van transparantie" zou komen. Die toezegging is na de eerdere onthullingen over commerciële belangen van bestuursleden van de website verwijderd. Ook tweets van een van de bestuursleden over de audit zijn verwijderd.

Afgelopen zomer werd bekend dat de drie oprichters 28 miljoen euro aan de mondkapjesverkoop verdienden. Betrokkenen wisten niets van de commerciële belangen, waardoor het de schijn heeft dat de charitatieve stichting gebruikt is om zakelijke activiteiten te faciliteren, schrijft de Volkskrant.

Een onafhankelijke audit had daar duidelijkheid over kunnen verschaffen. In interne stukken vorig jaar werd vermeld dat PwC of EY de stichting zou controleren. De twee accountantskantoren zeggen echter van niets te weten.

Onderzoek Deloitte

De voorzitter van de stichting wil niet reageren tegenover de Volkskrant. Hij laat weten dat zijn stichting verantwoording aflegt in het forensisch onderzoek van Deloitte, dat momenteel in opdracht van het ministerie van VWS plaatsvindt. Deloitte doet echter alleen onderzoek naar de commerciële deal met de overheid van 100,8 miljoen euro, niet naar de overige aspecten van de organisatie.

Eerder dit jaar deden forensisch accountants van Grant Thornton onderzoek naar de mondkapjesdeal. Zij vonden geen aanwijzingen voor integriteitsschendingen. Volgens demissionair minister Tamara van Ark zijn echter nog niet alle vragen beantwoord, waarop zij Deloitte de opdracht heeft gegeven om verder onderzoek te doen. De uitkomsten van dat onderzoek zijn nog niet bekend.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.