Nieuws

Veiling mondkapjesstichting Van Lienden brengt 15 mille op

De onlineveiling van de kantoorinventaris en medische beschermingsmiddelen van de mondkapjesstichting van voormalig bestuurder Sywert van Lienden en twee compagnons heeft een kleine vijftienduizend euro bruto opgeleverd.

Op de veilingsite van Troostwijk Auctions werden 49 items van de Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA) te koop aangeboden.

Van Lienden sprak op X van een trieste maandagochtend. "Live op een veilingsite meekijken hoe je volledige kantoorinventaris die je met zorg en aandacht bij elkaar hebt gebracht voor een appel en een ei wordt verkocht."

Het veilingitem dat het meeste opbracht was een schilderij dat voor een kleine vijfduizend euro van eigenaar wisselde. "Gelukkig heeft iemand de mooie Casper Faassen herkend als waardevol", aldus Van Lienden.

Bodemprocedure

De SHA schorste de bestuurders in het voorjaar van 2022 en dagvaardde Van Lienden en zijn compagnons in april van dit jaar. De stichting gaat in een bodemprocedure 21 miljoen euro terugvorderen bij Van Lienden en zijn zakenpartners Bernd Damme en Camille van Gestel. Volgens SHA hebben de ex-bestuurders onrechtmatig gehandeld jegens de stichting en hielden ze er 21 miljoen euro aan over.

Het is de bedoeling dat de mondkapjesstichting in de toekomst wordt ontbonden. Het huidige bestuur wil het overgebleven geld schenken aan goede doelen in de zorg.

Onderzoek Deloitte

Rondom de inkoop van de mondkapjes ontstond veel verontwaardiging toen bleek dat Van Lienden en zijn zakenpartners 28,5 miljoen euro winst overhielden aan de deal, terwijl zij in de media de indruk hadden gewekt geen winst te maken. Deloitte deed in opdracht van de overheid een 'onpartijdig feitenonderzoek' naar de zogenoemde 'mondkapjesdeal'.

Bron: ANP/Accountant

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.