Nieuws

OM eist straf tegen oud-officier van justitie wegens verduistering

Een voormalig officier van justitie en advocaat-generaal zou als secretaris-generaal van een stichting zakelijke bankkaarten voor privé-aangelegenheden hebben gebruikt. Hij verzon smoesjes bij vragen van de accountant over de boekhouding van de stichting.

De zaak kwam in 2017 aan het licht na een melding van de International Association of Prosecutors (IAP), waar de man tussen 2010 tot 2016 actief was. Deze internationale organisatie van aanklagers had aanwijzingen dat de man als beheerder van de financiën betrokken was bij het verdwijnen van gelden. Hij zou een bedrag van bijna veertienduizend euro hebben verduisterd.

De man ging zeer onzorgvuldig om met de financiën van de stichting. Bij vergaderingen met het stichtingsbestuur, waar hij financiële verantwoording moest afleggen, verzon hij smoesjes waarom bijvoorbeeld jaarrekeningen nog niet gereed waren. De jaarverslagen werden opgesteld door een accountant en als penningmeester moest de verdachte daarvoor informatie aanleveren. Ook hier was hij vaak te laat of gebruikte hij smoesjes

Privégebruik creditcard

Uit onderzoek bleek dat de man de zakelijke creditcard van de IAP met grote regelmaat voor privédoeleinden gebruikte; zowel bij aankopen in Nederland als tijdens en rondom dienstreizen naar het buitenland. Van dit privégebruik hield hij een zeer gebrekkige boekhouding bij. De man werd meerdere keren door de accountant aangesproken. Nadat het IAP het vertrouwen in de penningmeester had opgezegd, kwam de zaak aan het rollen.

Eerder dit jaar maakte het Openbaar Ministerie bekend de man te vervolgen. Hij stond deze week voor de rechter. Volgens het OM is de man niet alleen onzorgvuldig omgegaan met het geld van de stichting, maar heeft hij door zijn handelen ook het vertrouwen in het OM beschaamd.

De officier van justitie eist een werkstraf van 180 uur en twee maanden voorwaardelijke gevangenisstraf, met een proeftijd van twee jaar. De uitspraak is later deze maand.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.