Nieuws

Professor Johan de Vries overleden

Prof. dr. Johan de Vries, auteur van een boek over het ontstaan van het Nederlandse accountantsberoep, is op 13 oktober jl. overleden. Hij werd 94 jaar oud.

Johan de Vries was eerder hoogleraar economische geschiedenis en historicus van De Nederlandsche Bank. Hij werd bij accountants bekend als auteur van Geschiedenis der accountancy in Nederland; Aanvang en ontplooiing, 1895-1935. De Vries werkte in de jaren zeventig en tachtig ruim tien jaar aan dit standaardwerk over de historie van het Nederlandse accountantsberoep, naast zijn functie als geschiedschrijver bij DNB.

In een interview uit juni 1985, verschenen in het magazine De Accountant en afgenomen door toenmalig NIVRA-directeur Henk Bos, noemt De Vries de opkomst van het accountantsberoep eind negentiende eeuw "erg fascinerend". Door een snelle economische groei werd de samenleving "als het ware opnieuw doortimmerd met nieuwe Instituties".

Buitenstaander

De Vries keek als econoom vooral als een buitenstaander naar het accountantsberoep. "Wat de communicatie betreft hebben de accountants hun zaken van meet af aan uitstekend behartigd, buitengewoon soms", stelde hij. "Ik denk bijvoorbeeld aan de manier waarop zij reeds vroeg naar de overheid gingen, of waarop zij zich met patroniserende organen en personen hebben omgeven."

Het standaardwerk van De Vries over het ontstaan van het accountantsberoep is onder meer via de bibliotheek van de Vrije Universiteit in Amsterdam te vinden. Het boek kreeg navolging in een studie van De Hen, Berendsen en Schoonderbeek naar de geschiedenis van het accountantsberoep na 1935 tot circa 1970, uitgegeven in 1995.

Momenteel werken Kees Camfferman en Luc Quadackers aan een boek over de accountancy vanaf de jaren zestig tot ongeveer 1995.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.