Nieuws

Schade door beleggingsfraude loopt verder op

Beleggingsfraude heeft in de eerste negen maanden van dit jaar voor een schadebedrag van meer dan dertien miljoen euro gezorgd. Daarbij gaat het zowel om mensen die op een advertentie ingingen, als gedupeerden die per mail of telefoon met verschillende producten werden benaderd.

Dat meldt de Fraudehelpdesk, die voor heel 2021 een stijging voorziet aan beleggingsfraude van ruim dertig procent ten opzichte van 2020. Toen werd er voor 13,2 miljoen euro aan schade gemeld.

Volgens de Fraudehelpdesk gaat het steeds vaker om frauduleuze aanbiedingen in cryptomunten en valuta. Ook wordt gefraudeerd met risicovolle 'hefboomproducten', zogeheten CFD's. Daarbij wordt gespeculeerd op de stijging of daling van een valuta- of aandelenkoers.

Verdrievoudigd

De Fraudehelpdesk denkt dat de totale schade aan beleggingsfraude voor 2021 op ruim achttien miljoen euro zal uitkomen, met bijna vijfhonderd slachtoffers, aldus een woordvoerster. Daarmee zou de schade door beleggingsfraude in een paar jaar tijd bijna zijn verdrievoudigd. In 2018 was het schadebedrag zo'n 5,8 miljoen euro, met 168 slachtoffers.

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) stelde onlangs ook al een toename in het aantal meldingen over dubieuze beleggingsproducten te zien. Daarom starten de AFM en de Fraudehelpdesk een campagne met tips en waarschuwingen voor verstandig beleggen.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.