Acceptgiro verdwijnt in 2023 na 46 jaar
De acceptgiro verdwijnt in 2023. Betaaldienstverlener Currence laat weten dat het aantal gebruikte acceptgiro's dan te laag wordt om de betaalmethode nog langer te ondersteunen. Eerder was al afgesproken dat de acceptgiro in 2019 zou verdwijnen, maar dat werd in 2017 voor onbepaalde tijd uitgesteld.
Currence zegt het besluit te hebben genomen na overleg met alle banken die acceptgiro's verwerken of de dienst aanbieden. Volgens topman Daniel van Delft van de betaaldienstverlener neemt het gebruik al jaren met ongeveer een derde per jaar af. Het aantal bedrijven en instellingen dat nog acceptgiro's verstuurt, daalt ook snel. In de afgelopen twaalf maanden halveerde dat naar 7.700.
De acceptgiro werd in 1977 ingevoerd, eerst als ponskaart voor computers en midden jaren tachtig als een blauwe kaart die door klanten kon worden ingevuld en daarna door de computer kon worden gelezen. In 2002 werd het gele model voor euro's geaccepteerd en dat werd in 2014 aangepast voor het gebruiken van IBAN-rekeningnummers.
Op het hoogtepunt in het midden van de jaren negentig werden er driehonderd miljoen acceptgiro's per jaar verwerkt. Over twee jaar verwacht Currence dat dit er nog twee miljoen per jaar zijn. Het overgrote deel van de verstuurde acceptgiro's wordt nu al weggegooid nadat de ontvanger de rekening via mobiel bankieren of internetbankieren heeft voldaan.
Bron: ANP
Gerelateerd

Brussel stelt wet digitale euro voor en verplicht acceptatie cash
De Europese Commissie heeft een wettelijk kader opgesteld dat volgens haar nodig is als de Europese Centrale Bank (ECB) zou besluiten tot de uitgave van een digitale...

Onderzoek: mobiel betalen bijna even populair als met contant geld
Nederlanders betaalden vorig jaar bijna even vaak contactloos met een mobiele telefoon of smartwatch als met contant geld.

Schade fraude betalingsverkeer bedroeg vorig jaar bijna 61 miljoen euro
De schade door fraude in het betalingsverkeer bedroeg in 2022 bijna 61 miljoen euro. Het ging vooral om schade door helpdeskfraude, maar ook door phishing, gestolen...

Banken: schade fraude betalingsverkeer bijna 61 miljoen in 2022
De schade door fraude in het betalingsverkeer bedroeg in 2022 bijna 61 miljoen euro.

DNB: te veel winkeliers weigeren contant geld
Het komt te vaak voor dat winkeliers geen contante betalingen meer aannemen. Die waarschuwing geeft De Nederlandsche Bank (DNB) af.