Nieuws

Busy Season Talks: 'Opkomen voor mensen in je team'

Een NBA-voorzitter die vertelt hoe hij ooit op Curaçao tijdens een overval een pistool op zich gericht kreeg, de banden van zijn auto lek reed en daarna met zijn hond achter de daders aanging: tijdens editie 29 van de huiskamergesprekken voor accountants kwamen opmerkelijke verhalen boven water.

Hosts Wendy Groot en Arif Dursun spraken met Marco van der Vegte (voorzitter NBA en partner Deloitte), Niels Paping (head of financial services KPMG) en zelfstandig complianceadviseur Arnout van Kempen over trots en moed.

Van der Vegte, die aan zijn laatste weken als NBA-voorzitter bezig is, kreeg waarderende woorden mee voor zijn inspanningen in de afgelopen jaren. Wendy Groot citeerde oud-president Teddy Roosevelt: "Het is niet de criticus die telt; niet degene die ons erop wijst waarom de sterke man struikelt, of wat de man van de daad beter had kunnen doen. De eer komt toe aan de man die daadwerkelijk in de arena staat." Van der Vegte was er blij mee. "Zoveel complimenten krijg ik niet in deze rol, je moet een olifantenhuid hebben."

Moed is ook voor elkaar opkomen, bijvoorbeeld binnen accountantsteams, stelde hij. Dat betekent als leider van een team ook opkomen voor mensen als die "onderuit worden geschoffeld". Trots wordt Van der Vegte van teams die kritische vragen stellen bij de opdrachtgever. "Dat vind ik mooie momenten, ook als daardoor wrijving ontstaat."

Ook Paping vond de durf om je uit te spreken en ongemakkelijke vragen te stellen een vorm van moed. Maar het kan ook zitten in het proberen van nieuwe dingen, waarvan je niet weet of ze succesvol zullen zijn. "Het bekende motto van Pipi Langkous." Trots moet je volgens hem niet willen ontlenen aan wat anderen over je zeggen, maar uit jezelf halen. "Als er in de krant negatief over je wordt geschreven, ben je tegelijk blijkbaar relevant in deze wereld."

De grootste fout is de fout die je in je eentje maakt, aldus Paping. Je moet je kwetsbaar op durven stellen en erkennen dat je ook niet alle wijsheid in pacht hebt. “Dat is iets dat we de afgelopen jaren steeds meer zien, daarom ben ik ook optimistisch over de toekomst van het vak.”

Stoel tegen hoteldeur

Van der Vegte vertelde over een bedreigende situatie die hij had meegemaakt op Curaçao, maar had het als professional vooral moeilijk met het Steinhoff-dossier. "Dat hebben we in 2016 niet goed genoeg gedaan." Deloitte trok later de controleverklaring over 2016 van het meubelconcern terug. In 2017 ging Van der Vegte samen met een forensische collega zelf naar Zuid-Afrika en gaf bij de cliënt aan dat de jaarrekening aftekenen "niet ging gebeuren". Dat kostte de toenmalige president-commissaris van Steinhoff destijds ruim vier miljard dollar. "We hadden vanuit Deloitte beveiliging gekregen en zaten in ons hotel met een stoel tegen de deur", verhaalde Van der Vegte.

Tegelijk erkende hij dat de smoking gun vinden bij fraude "best wel lastig" is in de praktijk, ook omdat accountants dan vaak worden tegengewerkt. "Daarom worden witteboordcriminelen zo weinig veroordeeld." De belangrijkste les van een fraudegeval zoals Steinhoff was voor hem dat er heel veel informatie is, bijvoorbeeld in (social) media, die je binnen de audit ook zou moeten gebruiken.

"Marco overtoepen gaat me niet lukken", zei Van Kempen na het verhaal over Steinhoff. Hij benadrukte dat accountants veel van hun verloren trots kunnen herwinnen "als ze beter begrijpen hoe belangrijk ze zijn voor onze maatschappij en in onze economie". Tegelijk stelde hij dat moed volgens hem niet zo'n grote rol speelt in de accountancy. "Het gaat meer om het handelen vanuit plichtsbesef en beroepseer, dat vind ik veel belangrijker."

Bij incidenten is het vooral zaak dat een kantoor om de betrokken accountant heen gaat staan en iemand niet laat vallen. "We moeten er blind op kunnen vertrouwen dat een kantoor hoe dan ook voor je zorgt", aldus Van Kempen.

Puppy

Paping heeft zich bij KPMG nooit onveilig gevoeld, want fouten maken mag, het is een lerende organisatie. "Een puppy leert ook niet het beste door hem de hele dag te corrigeren." Maar je moet wel een onderscheid maken tussen menselijke fouten, fouten door risicovol gedrag en fouten door roekeloos gedrag. "Die laatste categorie moet je weinig sympathie voor hebben." Als overtredingen door accountants echt de kern van het vak raken, de integriteit, vindt hij het "veel moeilijker om daar lichtzinnig over te doen".

Van der Vegte keek met trots terug op de inspanningen van de NBA rondom de steunmaatregelen en het snel opgetuigde NBA Helpt-programma. De coronacrisis toont opnieuw de relevantie van het accountantsberoep aan. "Dat wil niet zeggen dat het allemaal goed afloopt, het is een ingewikkeld dossier, maar de opzet en uitvoering, daar ben ik best trots op." Hij gaf zijn mogelijke opvolger Kris Douma (als kandidaat voorgedragen door het NBA-bestuur) mee om vooral veel te praten met stakeholders, de AFM, de ADR, kantoren, met jonge en oudere accountants.

Van Kempen, die lid was van de selectiecommissie die Douma voordroeg als mogelijke nieuwe voorzitter, is er van overtuigd dat Douma de beste kandidaat is. "Ik daag iedereen uit om een beter iemand kandidaat te stellen, dat gaat je niet lukken." Tegelijk sprak hij zijn waardering uit voor Van der Vegte: "We nemen afscheid van een prima voorzitter."

23 november: ondernemerschap

De dertigste editie van de Busy Season Talks staat in het teken van ondernemerschap binnen het accountantsberoep. Daarover gaan hosts Wendy Groot en Aleks Kayhan in gesprek met Tülay Dilsiz-Gedik (Deloitte), Frank Blenderman (EY) en Fou-Khan Tsang (Alfa). Ook geeft AccountancyVanmorgen-hoofdredacteur Wilbert Geijtenbeek een toelichting op de jongste editie van de top 50 accountantskantoren.

Aanvang van de BST-sessie op Clubhouse is als gebruikelijk om 20.00 uur.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.