Nieuws

Ex-voorzitter Steinhoff vindt dat PwC-rapport zijn miljardenclaim ondersteunt

Christo Wiese, voormalig president-commissaris van de Zuid-Afrikaanse meubelgigant Steinhoff, meent dat het onlangs verschenen PwC-rapport over de misstanden bij het bedrijf zijn claim tegen Steinhoff van 4,1 miljard dollar ondersteunt.

Wiese, de grootste aandeelhouder van Steinhoff, stapte in december 2017 op nadat bleek dat de boekhouding van de meubelgigant kunstmatig was opgepompt. Volgens PwC, dat op 15 maart zijn onderzoeksrapport presenteerde, blijkt dat door voormalig bestuurders van de Steinhoff Group voor ruim 6,5 miljard euro is gefraudeerd. Winsten en waarderingen van bezittingen van het meubelconcern werden volgens PwC tussen 2009 en 2017 fors "opgeblazen". In 2016 alleen al ging het daarbij om ruim 1,3 miljard euro. Wiese zegt zelf niets te maken te hebben met het schandaal.

In een interview met Reuters zegt Wiese niet te verwachten dat Steinhoff in staat zal zijn om 4,1 miljard dollar te betalen, maar vooral uit te zijn op een schikking "waar alle stakeholders baat bij hebben" en die voorkomt dat Steinhoff failliet gaat. 

Grootaandeelhouder

Oud-rvc-voorzitter Wiese investeerde in 2015 en 2016, voordat de boekhoudproblemen bij Steinhoff bekend werden, miljarden in het meubelconcern via zijn bedrijf Titan. Vooral de verkoop van een eigen kledingbedrijf aan Steinhoff in 2015 maakte dat hij de grootste aandeelhouder werd van het concern.

In april 2018 diende Wiese een claim van ruim vier miljard in bij Steinhoff, waar hij medio december 2017 als president-commissaris vertrok. Dat was negen dagen nadat topman Markus Jooste in verband met de boekhoudfraude moest opstappen. 

PwC werd na het bekend worden van het schandaal door Steinhoff aangetrokken om onregelmatigheden in de jaarrekeningen te onderzoeken. Huisaccountant Deloitte trok zijn controleverklaring over 2016 terug, kort nadat Steinhoff zelf in december 2017 de jaarrekening 2016 introk.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.