Nieuws

PwC: Steinhoff-bestuurders pompten winst met miljarden op

Oud-bestuurders van de Zuid-Afrikaanse meubelgigant Steinhoff hebben jarenlang winsten en waarderingen van het concern kunstmatig opgeblazen. Dat blijkt uit onderzoek van PwC.

Het op 15 maart verschenen PwC-rapport is het resultaat van veertien maanden onderzoek naar de gang van zaken bij het meubelconcern. Uit de rapportage blijkt dat door voormalig bestuurders van de Steinhoff Group voor ruim 6,5 miljard euro is gefraudeerd. Winsten en waarderingen van bezittingen van het meubelconcern werden volgens PwC tussen 2009 en 2017 fors "opgeblazen". In 2016 alleen al ging het daarbij om ruim 1,3 miljard euro.

Uit het onderzoek blijkt dat een kleine groep van vooral Steinhoff-bestuurders betrokken was bij de geconstateerde fraude. Volgens PwC werden door de bestuurders fictieve of onrechtmatige transacties in de boeken gezet, waarbij "onafhankelijke derden" werden opgevoerd om winsten en waarderingen hoger te laten lijken. Vaak werden complexe constructies bedacht, ondersteund met documenten die soms pas achteraf werden opgesteld.

Geen medewerking

Meubelgigant Steinhoff kwam eind 2017 in het nieuws vanwege grootschalige boekhoudfraude. Huisaccountant Deloitte trok zijn controleverklaring over 2016 terug, kort nadat Steinhoff zelf in december 2017 de jaarrekening 2016 introk. De boekhoudfraude leidde in december 2017 tot het vertrek van ceo Markus Jooste. Deze zou nog geen medewerking hebben verleend aan het PwC-onderzoek.

Deloitte Nederland nam in 2016 de controle-opdracht bij Steinhoff over van de Zuid-Afrikaanse tak van Deloitte, die het meubelconcern al zo’n twintig jaar controleerde. PwC werd na het bekend worden van het schandaal door Steinhoff aangetrokken om onregelmatigheden in de jaarrekeningen te onderzoeken.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.