Nieuws

Chris van Dam wint Anti Fraude Award

CDA-politicus Chris van Dam is de winnaar geworden van de zevende editie van de Anti Fraude Award, uitgereikt tijdens het Fraude Film Festival in Amsterdam. Het programma bood dit jaar onder meer een film over de boekhoudfraude bij Wirecard.

Een Expert Comité koos eerder uit twintig kandidaten drie genomineerden voor de Anti Fraude Award 2021, die op 4 november werd uitgereikt. Van Dam, die als CDA-Tweede Kamerlid leiding gaf aan het parlementaire onderzoek naar de toeslagenaffaire, werd door de jury omschreven als een "criticus van formaat", die misstanden aan de kaak durft te stellen. Door griep moest de 'ontfraudeur' zijn prijs via een videoverbinding in ontvangst nemen.

FFF2_900x590.jpg

Naast Van Dam waren genomineerd OTF Greenlight/Trojan Shield, "een van de grootste en meest unieke rechtshandhavingsoperaties ooit", en Centrum Veilige Sport Nederland, dat voorlichting geeft over misstanden in de sport, zoals matchfixing, doping, financiële integriteit en grensoverschrijdend gedrag.

FFF1_900x590.jpg

Festival

Het programma van het Fraude Film Festival bood dit jaar onder meer een docu-drama over de boekhoudfraude bij Wirecard, met daarin een prominente rol voor de betrokken accountantskantoren. "Accounting is the language of fraud", zo werd in de film gesteld. In de korte discussie na afloop zei forensisch accountant Peter Schimmel dat zoiets vooral waar wordt als cijfers worden aangepast aan hoog opgegeven verwachtingen en beloften. "Bestuurders, toezichthouders en accountants hadden bij Wirecard hetzelfde belang: dat de cijfers klopten."

Tijdens het festival werd door voorzitter Arthur de Groot, forensisch accountant en oud-partner van Deloitte, stilgestaan bij het recente overlijden van Rob Otjens, initiatiefnemer van het festival dat sinds 2014 wordt gehouden. De Groot sprak van het verlies van "een verbinder, vriend en inspirator", die tot het eind niets liever wilde dan de toekomst van het Fraude Film Festival veilig stellen.

Na een jaar zonder festival wegens corona werd de zevende editie van het Fraude Film Festival gehouden in Koninklijk Theater Tuschinki in Amsterdam, dat precies honderd jaar bestaat en dit voorjaar is uitgeroepen tot allermooiste bioscoop ter wereld.

Foto's: Sabine Bison, Bisonder Producties

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.