Nieuws

Pheijffer: 'Rapporteren over fraude is voor de bühne'

Een verplichting voor accountants om in de controleverklaring te rapporteren over fraude "is voor de bühne" en betreft "niet meer dan een schijnoplossing".

Dat stelt hoogleraar Marcel Pheijffer in zijn column in het FD, waarin hij reageert op het recente consultatiedocument van de NBA over de verplichte rapportage over fraude en continuïteit. Eerder toonde Pheijffer zich op deze website al kritisch over het consultatiedocument.

De boekenkast met analyses van het probleem is rijk, aldus de hoogleraar in het FD, "maar voor accountants vooral een ongemakkelijke waarheid". Volgens hem wil de NBA aan stakeholders laten zien dat fraude en continuïteit meer aandacht krijgen, maar wordt daarbij gekozen "voor een verkeerde oplossing van het onderliggende probleem".

Beter werk afleveren

De sector worstelt al jaren met het thema, meent Pheijffer. "Te weinig fraude wordt ontdekt, waarschuwingen voor faillissementen zijn niet altijd adequaat." Uit de analyses van bekende fraudecases, zoals Enron, Wirecard of Carillion, blijkt volgens hem niet dat een rapportageverplichting voor bestuurders of accountants de oplossing is. "Beter werk afleveren is dat wel."

Pheijffer hoopt dat de beoogde nieuwe NBA-voorzitter Kris Douma "als eerste bestuursdaad" komt met betere en "vooral doeltreffendere" voorstellen. "Dat zou een voortreffelijke eerste indruk maken."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.