Nieuws

Werkgroep Kwaliteitsgerichte Cultuur: 'Cultuur komt overal in terug'

De Werkgroep Kwaliteitsgerichte Cultuur publiceert vandaag in het kader van de Veranderagenda Audit haar werkplan. Doel is om pijnpunten gericht aan te pakken, onder meer door te werken aan "bouwstenen" die samen de cultuur in de sector naar een hoger plan brengen.

De Stuurgroep Publiek Belang heeft het thema cultuur op de agenda 2021-2023 geplaatst, met als doel het duurzaam verankeren van kwaliteitsgerichte cultuur in de accountancysector. Dit thema wordt uitgewerkt door de Werkgroep Kwaliteitsgerichte cultuur, een samenwerking tussen de NBA, SRA, accountantsorganisaties en experts van buiten de sector. De werkgroep publiceert vandaag haar werkplan voor de komende periode.

Cultuur is altijd al een belangrijk, en ingewikkeld onderwerp gebleken voor de sector. Toen de sector in 2014 het rapport 'In het publiek belang' publiceerde, was cultuur een van de belangrijkste thema's. Onder meer veranderingen in de werkcultuur moesten ervoor zorgen dat de kwaliteit van controles omhoogging. In de jaren die volgden bleek het onderwerp uitdagend, onder meer omdat het lastig is goede definities te maken en objectieve metingen te verrichten. Ondanks die uitdagingen werd goede vooruitgang geboekt, maar inspanningen van de Monitoring Commissie Accountancy (MCA) en de Commissie Toekomst Accountancysector (CTA) hebben de sector aangezet tot een "scherper kwaliteitsbesef", zo meldt de NBA op haar website.

Roland Ogink van de SRA is namens de Stuurgroep Publiek Belang de sponsor van de Werkgroep Kwaliteitsgerichte cultuur en legt uit dat het doel aanvankelijk was te komen tot een definitie van kwaliteitsgerichte cultuur, maar dat gaandeweg bleek dat dat niet per se het juiste pad was. "Een definitie bleek te beperkend. Als werkgroep hebben we besloten dat we beter met zogenoemde bouwstenen kunnen werken. Daarmee voorkom je dat je heel erg je best doet om te komen tot één cryptische zin waarmee je in de praktijk niet goed uit de voeten kan. Om echt tot verdieping te komen kun je beter met een aantal elementen werken, die samen bijdragen aan de juiste cultuur."

Bouwstenen

De werkgroep identificeerde alvast drie basis bouwstenen: Gedrag en Mindset, Symbolen en Beslissingen, en Structuren en Processen. Ogink: "Die bouwstenen grijpen in op verschillende niveaus; op de personen zelf, het grotere geheel van organisatie en maatschappij, en de psychologische processen die aan alles ten grondslag liggen. Dat laatste vind ik erg belangrijk om de andere twee niveaus goed te begrijpen: deze werkgroep leunt sterk op psychologische inzichten van onder meer buiten de sector. Die blik van buiten is essentieel."

Ogink hoopt dat er vanuit de sector veel feedback komt. "De bouwstenen zijn dynamisch. We zien kwaliteitsgerichte cultuur als een iteratief proces, waarbij we steeds verder komen, onder meer door feedback uit de praktijk. We zijn nu sinds 2014 als sector aan de slag met dit onderwerp en de spade gaat steeds dieper. Deze werkgroep moet dat proces nog meer verankeren en versnellen."

Uniformer beeld

Daarmee verdwijnt ook de vrijblijvendheid van de inhoudelijke vragen. Ogink: "Cultuurmetingen zijn tot nu toe voorgeschreven met vrijheid in de manier van uitvoeren. We willen toch komen tot een soort van verplichting met jaarlijks opgenomen vragen in de jaarlijkse cultuurmeting die elk kantoor gaat doen. Op die manier ontstaat er vergelijkbaarheid tussen kantoren, een benchmark. Er zijn momenteel veel cultuurmetingen, onder meer van de oob's, de AFM, de Young Profs, de SRA Cultuurscan, Uitkomsten werkdruk Inspectie SZS, etc. Een gezamenlijk beeld is er niet. Dat willen we veranderen en voor de toekomst borgen; een dataset van alle kantoren die een uniformer beeld geeft van waar we staan en wat we nog meer kunnen doen."

Ogink stipt nog aan dat de Werkgroep Kwaliteitsgerichte cultuur ook gevoed wordt door alle andere werkgroepen. "Cultuur komt eigenlijk overal in terug. Stel dat er bij de Werkgroep Continuïteit uit de root cause-analyse blijkt dat er bepaalde invloeden werkzaam zijn vanuit cultuur, dan beïnvloedt dat weer mogelijk onze bouwstenen. We zoeken ook aansluiting bij de Faculty Ethiek, Cultuur & Gedrag van de NBA, omdat we met name door de verbinding, sneller vooruit willen komen."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.