Nieuws

Kabinet komt zelf met wet voor verantwoord en duurzaam ondernemen

Nu de Europese Commissie een voorstel voor maatschappelijk verantwoord en duurzaam ondernemen opnieuw heeft uitgesteld, gaat demissionair minister Tom de Bruijn (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) aan de slag met nationale wetgeving.

De Bruijn zei op 2 december in de Tweede Kamer "zeer teleurgesteld" te zijn over het uitstel in Brussel. Hij hoopt nog steeds dat er Europese wetgeving komt, omdat dat veel effectiever is en voor een gelijk speelveld voor het bedrijfsleven zorgt. Door nationale wetgeving in de steigers te zetten hoopt het kabinet de druk op de Europese Commissie op te voeren, om alsnog snel met een voorstel te komen.

Bedrijven moeten zich al houden aan OESO-richtlijnen die stellen dat ondernemingen naast mensenrechten ook werknemersrechten en het milieu moeten respecteren. Over de naleving hiervan maakt de overheid vrijwillige afspraken met bedrijven. De Bruijn wil dit nu vastleggen in wetgeving, waarmee bedrijven worden verplicht om zich hieraan te houden.

De Kamer is blij met de stap van de bewindsman en spreekt van "een belangrijk signaal" naar de EU. Minister De Bruijn gaf tegelijk aan dat het even tijd kost om zo'n wet te maken. Het is daarom aan een nieuw kabinet om die te implementeren.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.