Nieuws

Kwartiermakers roepen openbaar accountants op tot deelname onderzoek audit only-model

In opdracht van de Kwartiermakers Toekomst Accountancysector doet SEO Economisch Onderzoek onderzoek naar de effecten van een audit only-model voor accountantsorganisaties. De kwartiermakers roepen openbaar accountants op om hieraan deel te nemen.

Het onderzoek werd begin 2020 al aangekondigd in de kabinetsreactie op het rapport van de Commissie toekomst accountancysector (Cta). In het kader van het onderzoek is een enquête uitgezet onder leden van de NBA-ledengroep openbaar accountants.

De enquête bevat vragen over de synergie tussen controle- en adviesdiensten, de cultuur van accountantsorganisaties, het samenspel tussen efficiëntie en controlekwaliteit en de wenselijkheid van een audit only-model.

Audit only

In een audit only-model is er sprake van scheiding tussen het aanbieden van controle- en adviesdiensten. Aanleiding voor het onderzoek is de veronderstelling dat commerciële prikkels aan de advieskant de kwaliteit van geleverde controlediensten zouden kunnen beïnvloeden. Een audit only-model als structuurmaatregel zou mogelijk kunnen leiden tot een hogere auditkwaliteit.

De enquête is onlangs verspreid door de NBA. De kwartiermakers en onderzoeksbureau SEO nodigen openbaar accountants van harte uit om de enquête in te vullen. Het invullen van de enquête neemt ongeveer vijftien minuten in beslag.

Wie geen uitnodiging heeft ontvangen om deel te nemen kan contact opnemen met SEO via onderzoek.accountancysector@seo.nl.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.