Nieuws

Volksbank mag rekeningen 'onbedoelde Amerikaan' niet sluiten

De Volksbank mag de bankrekeningen van een zogenoemde 'onbedoelde Amerikaan' toch niet sluiten.

Dat oordeelt de rechtbank Midden-Nederland in een bodemprocedure tussen een man en de Volksbank. De bank beëindigde de rekeningen omdat de man bepaalde informatie niet wilde verstrekken én in de Verenigde Staten belasting zou ontduiken. Toen de Volksbank daarop zijn rekeningen beëindigde, stapte hij naar de rechter. De voorzieningenrechter oordeelde vorig jaar in kort geding dat de Volksbank zijn rekeningen wél mocht sluiten.

Een 'onbedoelde Amerikaan' is iemand die zowel de Nederlandse als de Amerikaanse nationaliteit heeft, zonder een verdere band te hebben met de VS. In deze zaak komt dat doordat de man in de VS is geboren, maar daar alleen in zijn eerste levensjaar heeft gewoond.

'Onbedoelde Amerikanen' zijn verplicht om óók in de VS belastingaangifte te doen. Daarvoor hebben zij een Amerikaans identificatienummer nodig. Financiële instellingen in Nederland, zoals de Volksbank, moeten dat nummer samen met de andere gegevens doorgeven aan de VS. Dit gebeurt via de Nederlandse Belastingdienst. De man in deze zaak weigerde een identificatienummer aan te vragen en aan de Volksbank te geven, waarop de Volksbank zijn rekening beëindigde.

Onterecht

Volgens de rechtbank is dat onterecht geweest, omdat Nederlandse banken alleen bankrekeningen van Amerikaanse staatsburgers moeten melden aan de VS wanneer het saldo van die rekening boven de 50 duizend dollar is. De rekening van de man bleek onder die uitzondering te vallen. Hij moet wel een identificatienummer aanvragen volgens de Amerikaanse regels, maar hij hoeft dat nummer niet door te geven aan de Volksbank.

Omdat hij helemaal geen band met de VS heeft, vindt hij het onrechtvaardig dat hij daar belastingaangifte moet doen. Hij zou er ook veel kosten voor moeten maken. Het doen van de aangifte in de VS kan tot kosten leiden, en het kost eveneens enkele duizenden euro's om de Amerikaanse Nationaliteit op te geven.

Belastingontduiking

De Volksbank beëindigde de rekening ook omdat de man (vermoedelijk) belasting ontduikt en zich daarmee ook schuldig maakt aan witwassen. De rechtbank ziet dat anders. Dat de man belastingaangifte in de VS moet doen, betekent nog niet dat hij ook daadwerkelijk belasting verschuldigd is. Uit cijfers van de Amerikaanse autoriteiten blijkt dat maar een klein deel van de ‘onbedoelde Amerikanen’ daar ook daadwerkelijk belasting moet betalen. Het is aan de Volksbank om aan te tonen dat deze man onder die kleine groep valt. Dat heeft de bank niet gedaan. De rechtbank verbiedt de Volksbank de dienstverlening aan de man te beëindigen. Dit betekent dat de rekeningen open moeten blijven.

Bron: Rechtspraak.nl

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.