Nieuws

'Filiaalbedrijven hebben weinig aan huidige overheidssteun'

Ook met het hogere plafond aan de vergoedingen voor vaste lasten en onverkochte voorraden van winkeliers is een groot deel van de winkelstraat niet gered. Vooral grote en middelgrote filiaalbedrijven hebben weinig aan de huidige opzet van de overheidssteun.

Dat zegt directeur Eus Peters van branchevereniging Raad Nederlandse Detailhandel (RND) naar aanleiding van de verruimde maximumbedragen voor de steun.

Het kabinet verhoogt de maximale tegemoetkoming in vaste lasten, ook wel TVL genaamd, voor grotere bedrijven van 400 duizend euro naar 600 duizend euro per kwartaal. De bovengrens aan voorraadvergoedingen voor winkeliers gaat van 200 duizend euro naar 300 duizend euro.

"Als je een filiaalbedrijf met vierhonderd filialen hebt en daarnaast franchisenemers, zou je per filiaal 2.250 euro per kwartaal krijgen. Terwijl de franchisenemer 30,6 procent van zijn gederfde omzet vergoed krijgt met een maximum van 850 duizend euro", rekent Peters voor. "Ik ken filiaalbedrijven van een dergelijke omvang die in januari alleen al per week voor 600 duizend euro aan huur hebben betaald."

"Elke winkel is op dezelfde manier geraakt door de sluiting, of nou sprake is van één zelfstandige winkel, van een franchisenemer of een filiaalbedrijf bent met meerdere vestigingen. Daarom is het zo raar dat een filiaal van een keten zo veel minder krijgt dan een ondernemer met een enkele vestiging", vervolgt Peters.

Hij pleit er voor dat het kabinet voor grotere winkelbedrijven een volledig nieuwe regeling opzet, waarbij veel preciezer naar de daadwerkelijke kosten van filiaalbedrijven met gesloten winkels wordt gekeken. Duitsland heeft volgens Peters al zo'n hulpregeling "De minister-president gaf aan om tafel te willen voor een passende regeling voor grotere familie- en filiaalbedrijven, wij pakken die handschoen graag constructief en met de grootste urgentie op", aldus Peters.

Volgens RND bieden de 56 duizend winkels die wegens de lockdown gesloten zijn werk aan zo'n 300 duizend personen. Daarvan zouden zo'n vierhonderd grotere winkelketens goed zijn voor zes op de tien banen.

INretail, dat ook de belangen behartigt van de detailhandel, noemt het positief dat het kabinet de maximale ruimte benut die de Europese Unie voor steun biedt. "Maar het blijft een tegemoetkoming. De enige echte oplossing zou zijn dat winkels weer helemaal open kunnen."

Het ministerie van Economische Zaken schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat er voorlopig is gekozen voor een verruiming van de huidige steunregeling, omdat een compleet nieuwe regeling nog eens maanden zou duren. Ook zijn de uitvoeringskosten dan hoger. Daarnaast gelden er dan andere EU-regels voor noodsteun, waardoor de maximale vergoeding 70 procent in plaats van 85 procent zou worden.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.