Nieuws

'Belastingdienst int schulden zonder naar situatie te kijken'

De Belastingdienst kijkt bij schulden van burgers niet naar hun financiële situatie voordat de organisatie toeslagen inhoudt. Daardoor kunnen mensen onder het bestaansminimum terechtkomen, hoewel dat volgens de wet niet mag.

Dat stelt de Landelijke Organisatie Sociaal Raadswerk (LOSR). Pas als burgers zelf aan de bel trekken, maakt de Belastingdienst een individuele afweging. De sociaal raadslieden verwijzen naar de Wet vereenvoudiging beslagvrije voet. Die wet moet zorgen dat burgers met schulden genoeg geld overhouden om van te leven en niet door te hoge beslagleggingen dieper in de problemen worden gedrukt. Tot driekwart van de mensen met schulden zou voor de wet onder het bestaansminimum uit zijn gekomen qua inkomsten.

De wet werd al in 2017 aangenomen en is sinds 1 januari van kracht. Dat de overheid in de vorm van de Belastingdienst zich er niet aan houdt, vinden de sociaal raadslieden moeilijk te verteren. Ze hebben een brief geschreven naar staatssecretaris Alexandra van Huffelen van Financiën. Ook de Nationale ombudsman gaat er bij de staatssecretaris op aandringen dat de Belastingdienst zich aan de wet houdt.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.