Nieuws

Kamer van Koophandel viert 100-jarig bestaan Handelsregister

De Kamer van Koophandel (KVK) viert vandaag dat precies honderd jaar geleden het eerste bedrijf werd ingeschreven in het Handelsregister.

Thiessen Wijnkoopers uit Maastricht had op 17 maart 1921 de primeur. Het is 1 van de 2.331 bedrijven die sinds 1921 in het Handelsregister staan en nu nog steeds actief zijn. Eind 2020 waren er in totaal bijna 2,1 miljoen bedrijven ingeschreven in het register.

"We hebben de akte ingelijst in de zaak hangen", zegt vinoloog Gerry Habets, bedrijfsleider bij Thiessen Wijnkoopers. "Er staat nog steeds een 1 in het inschrijfnummer, daar zijn we trots op. Bij elke proeverij of rondleiding staan we hier even bij stil." De wijnhandel werd in 1717 opgericht en is dus ruim driehonderd jaar actief.

Volgens de KVK is de lijst van 2.331 bedrijven die al sinds 1921 ingeschreven staan heel divers. "Onder andere juweliers, kappers, slagerijen en bouwbedrijven. Ze hebben oorlogen en crisisjaren overleefd. Wat ook opvalt is het aantal verenigingen dat al honderd jaar bestaat. Van toneel-, zang- en voetbalverenigingen tot uitvaart- en ijsverenigingen."

Bedrijfsgegevens

KVK legt in het Handelsregister van iedere onderneming en andere rechtspersoon onder andere vast wat de handelsnaam is, op welke adres hij gevestigd is en wie tekenbevoegd en aansprakelijk is. Iedereen kan deze bedrijfsgegevens opvragen.

Naast rechtszekerheid zijn de efficiëntie van de overheid en het stimuleren van de economie wettelijke doelen van het Handelsregister. Zo hoef je als ondernemer niet bij iedere instantie opnieuw je gegevens achter te laten om te bewijzen dat je ondernemer bent.

In 2020 is er nog een doel toegevoegd in de wet: fraudesignalering. KVK heeft een rol in het bestrijden en voorkomen van criminaliteit. Niet alleen doordat gegevens uit het register worden gebruikt door instanties als screeningsautoriteit Justis, maar ook voor het detecteren van signalen die mogelijk duiden op fraude of andere criminele activiteiten, zoals mensenhandel of plof-bv's.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.