Nieuws

VEB wil opheldering van ABN AMRO over witwasonderzoek

Dat ABN AMRO pas bij de publicatie van het jaarverslag melding heeft gemaakt van aanvullende verdenkingen van schuldwitwassen, roept vragen op bij beleggers.

Het OM beschuldigt ABN AMRO van schuldwitwassen. De bank zou hebben geweten van mogelijke criminele activiteiten van klanten, maar trad hier onvoldoende tegen op, concludeert beleggersvereniging VEB.

Onderzoekswebsite Follow the Money (FTM) meldt dat witwassen al in 2014 bij de top van ABN AMRO bekend was als een groeiend probleem voor de bank. Toch besluit de raad van bestuur, onder leiding van oud-minister Gerrit Zalm, een geheim onderzoeksproject in samenwerking met justitie stop te zetten. Dat zou blijken uit vertrouwelijke documenten in handen van FTM.

Volgens het Financieele Dagblad hamert toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) al sinds 2016 op het belang van witwascontroles. Het FD stelt dat ABN AMRO, ook na de beursgang in 2015, door het ontbreken van een gestructureerde aanpak nog jarenlang "steken liet vallen". Het duurde tot 2019 voordat de bank echt werk maakte van de controles, door het instellen van een centraal detectiecentrum voor financiële fraude.

Onrust

Publicatie over de kwestie, in eerste instantie door de Telegraaf, zorgde voor onrust onder beleggers en daarmee volgens de VEB voor een "aanzienlijke daling" van het aandeel. De VEB wil opheldering hebben van de bank waarom op deze manier met de kwestie is omgegaan. Bijvoorbeeld waarom pas op pagina 282 van het jaarverslag 2020 de zware verdenking van het Openbaar Ministerie wordt benoemd en waarom daar geen losse verklaring over is gegeven. Volgens de beleggersvereniging moeten beursgenoteerde ondernemingen relevante informatie snel en toegankelijk beschikbaar maken voor beleggers.

Mogelijk levert de kwestie ABN AMRO een flinke boete op, maar daarvoor heeft de bank nog geen geld opzij gezet. Er zou nog geen goede inschatting te maken zijn van de omvang van een eventuele strafmaatregel, heeft de bank al meerdere keren aangegeven. 

Eerder speelde een vergelijkbare zaak bij ING. Die bank trof in 2018 een schikking met het OM van 775 miljoen euro, wegens "ernstige nalatigheid". ING had niet voorkomen dat rekeningen jarenlang konden worden gebruikt bij witwassen. Oud-topman Ralph Hamers zal vanwege de kwestie nog strafrechtelijk worden vervolgd. Ook bij ABN AMRO zou het onderzoek van het OM kunnen leiden tot vervolging van directieleden.

Bron: ANP/FD/FTM

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.