Nieuws

'ABN Amro negeerde waarschuwingen accountants over witwassen'

Huisaccountants KPMG en EY waarschuwden ABN Amro veelvuldig vanaf 2014 dat het anti-witwasbeleid niet op orde was. Justitie rekent het de bestuurders van de bank aan dat zij niet naar de accountants hebben geluisterd.

Dat meldt Follow the Money (FTM). Sinds 2014 kaartte KPMG bij ABN Amro aan dat de bank veel grondiger onderzoek moest doen naar de achtergrond van hun klanten en de herkomst van geld dat via rekening van de bank naar verschillende bestemmingen stroomde.

De huisaccountant besprak de compliance issues ook met het auditcomité, waarin onder meer voormalig ABN Amro-bestuurder Gerrit Zalm zat, die nu officieel als verdachte is aangemerkt in de zaak. Vanaf 2016 nam EY het stokje over van ABN Amro en ook EY wees de bank tot in 2019 meerdere malen op de tekortkomingen.

Gepikeerd

Aldo Verbruggen, advocaat van Gerrit Zalm, laat aan FTM weten dat zij tot nu toe geen contact hebben gehad met justitie over de bevindingen en gepikeerd te zijn dat dat er geen mogelijkheid is geweest om te reageren.

Verbruggen zegt nog "geen snipper bewijs" te hebben gezien en zegt ook dat het "onjuist" is dat Zalm en zijn medebestuurders waarschuwingen van KPMG, EY, commissarissen en DNB hebben genegeerd. De raad van bestuur zou "ervan overtuigd" zijn dat er "adequaat" is gereageerd op signalen.

 

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.