Nieuws

Busy Season Talks dragen bij aan openheid accountantsberoep

De reeks ‘Busy Season Talks’ over het accountantsberoep, elke dinsdagavond op gespreksplatform Clubhouse, kent inmiddels een vaste schare aanhangers. Editie #7 ging over cultuur en gedrag, deze week staat de toekomst van de auditprofessie op de agenda.

“Treffend hoe iedere week weer Arif Dursun, Hakan Koçak en Aleks Kayhan hun gasten weten te verleiden om ‘diep te gaan’”, schreef Fou-Khan Tsang (bestuursvoorzitter Alfa) na afloop van editie #7 van de reeks gesprekken op het nieuwe medium Clubhouse.

Tijdens eerdere edities van de Busy Season Talks namen al gasten als Agnes Koops (PwC) en Hanzo van Beusekom (AFM) deel aan de discussie, veelal met een openheid die nog niet zo gebruikelijk is binnen het accountantsvak. Dat heeft zeker te maken met de onbevangen wijze waarop de organisatoren hun gasten naar ervaringen en gevoelens vragen.

Cultuur en gedrag

Tijdens de zevende aflevering van de gesprekkenreeks, op 30 maart jl., stonden cultuur en gedrag binnen de accountantspraktijk centraal. Volgens Marlies de Vries (onderzoeker aan Nyenrode en Kwartiermaker voor het accountantsberoep) is het positief dat het gesprek binnen het beroep inmiddels veel nadrukkelijker wordt gevoerd dan in het verleden. Maar het vak stelt ook hoge eisen. “Een groot verschil met vroeger is dat er nu veel mensen iets van je werk vinden”, aldus De Vries, refererend aan zaken als interne en externe reviews. Dat alles zorgt voor “extra spanning bij het opleveren” van het accountantswerk. “De rugdekking met interne checks en consultatie vooraf bevalt me juist wel”, stelde Aleks Kayhan (EY/VU). “Liever dat, dan in je eentje fouten maken”.

Wendy Groot (PwC/VU) vond het zorgelijk dat het opleveren van een compleet dossier nu vaak het belangrijkste bij de controle lijkt te zijn. “Niet echt motiverend om dat als doel te hebben.” Zij wil graag de betrokkenheid van jonge accountants aanjagen en met hen het gesprek aangaan over wat kwaliteit in de accountancy nu echt betekent. “Een checklistcultuur, daar wordt niemand blij van.”

Eerste werkgever

Volgens NBA Young Profs-voorzitter Adrian Egas (Alfa) is de eerste werkgever binnen het beroep van grote invloed op hoe jonge aankomend accountants naar het vak kijken. Ook binnen de eigen organisatie ziet hij al verschillende culturen, afhankelijk van het kantoor. Later in de carrière is er wel “meer ruimte om jezelf te zijn”.

De eerste werkgever van Arnout van Kempen was VB Accountants, het voormalige Verificatiebureau Nederlandse Gemeenten. “Een kantoor waarbij werkdruk niet bestond, de pauzes twee uur duurden en je om vijf uur weer in de auto zat naar huis.” Dat werd bij een overstap naar een ander werkgever (het vroegere Coopers & Lybrand) wel anders. “Daar vonden ze een tachtigurige werkweek een rustige week, dat was even wennen.” Belangrijker was echter dat Van Kempen daar leerde “om te zeggen wat je te zeggen hebt”, ook als klanten dat niet leuk vinden. “Ik kon er heel erg mezelf zijn.”

Wat helpt is vanaf de start van je carrière zorgen voor een vertrouwenspersoon, zoals een gewaardeerde collega, om alles tegen te kunnen zeggen, aldus Aleks Kayhan. Hij doet dat nog steeds. “Die zijn voor mij een spiegel. Voor je het weet heb je anders alleen ja-knikkers om je heen.” Volgens Wendy Groot is het goed ook zelf voor anderen een luisterend oor te bieden, een “reddingsboei” te zijn. “Daarmee draag je zelf ook bij aan een cultuur van openheid.”

Kritisch zijn

In de praktijk zijn accountants toch vaak gericht op het oplossen van problemen voor cliënten. “Als accountants willen we het goed doen, lopen maar weer wat harder en lossen het weer op”, stelde Adrian Egas. Tegelijk is de rechte rug van belang en moet je kunnen zeggen waar het op staat. “Hoe kunnen we een cultuurverandering doorvoeren waardoor we meer kritisch en controlegericht zijn?”, werd vanuit de toehoorders gevraagd.

Arnout van Kempen benadrukte dat je jonge collega’s moet uitdagen en zelf leren nadenken. “Niet overvragen, maar wel de rand opzoeken van hoever je iemand kunt challengen.” Klanten mogen soms ook best “pissig” op je zijn, zolang ze maar erkennen dat een accountant toegevoegde waarde levert. “En schaf die wettelijke controleplicht af, dan zijn we van dat toneelspel verlost.”

Doorloopsnelheid

Volgens een luisteraar verlaten momenteel “superveel” mensen de controlepraktijk, door de toenemende verplichtingen, de dossierdruk, de angst voor toetsing door de AFM. “Het laatste zetje komt door corona, thuis is het werk niet meer echt leuk.” Volgens Wendy Groot is een hoog verloop “inherent” aan het accountantsvak. “Maar juist de mensen die nu vertrekken heeft het beroep heel hard nodig.”

Van Kempen was minder bezorgd. “Dit beroep heeft al honderdvijftig jaar een gigantisch hoge doorloopsnelheid. We zijn ook een opleidingsinstituut. Als er een tekort aan mensen is stijgen de lonen, dat houdt het vak in stand.” Aleks Kayhan stelde dat het ook een kwestie van volhouden is gedurende de eerste paar jaar. Vanaf managersniveau “is het vak echt heel leuk”.

Marlies de Vries was als kwartiermaker blij met ontmoetingen met “beroepsgenoten die trots uitstralen voor het beroep” en zich inzetten voor “het mooiste vak van de wereld”. De Vries wil vanuit de kwartiermakers graag enkele rondetafelsessies over cultuur organiseren.

Editie #8

“Wat ik wel een beetje mis is dat niet meer leiders uit de accountancy meeluisteren naar deze interessante discussies”, stelde Fou-Khan Tsang in zijn commentaar. Dat laatste is wellicht een kwestie van tijd. Voor de achtste editie is Marc Hogeboom, head of assurance bij KPMG Nederland, uitgenodigd als gast. Hij praat onder meer met KPMG-partner Ali el Hessaini en Maxime Asjes, manager bij Deloitte, over de toekomst van de audit en de rol van stakeholders daarbij.

Editie #8 van de Busy Season Talks begint op 6 april om 20.45 uur, op Clubhouse. De gesprekken duren telkens een uur.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.