Nieuws

Forensisch accountant doet onderzoek bij IT-bedrijf Atos

Het Franse IT-bedrijf Atos is onderwerp van onderzoek door forensisch accountants. Het bedrijf, dat ook in Nederland actief is, heeft melding gemaakt van fouten in de boekhouding.

Dat meldt het Financieele Dagblad. Volgens Atos bleek de interne controle bij twee Amerikaanse dochterbedrijven onvoldoende en zijn er fouten in de boekhouding gemaakt. Forensisch accountants onderzoeken de zaak.

Beleggersvereniging VEB geeft tegenover het FD aan te schrikken van het bericht; beleggers denken bij zulk nieuws al snel aan fraude. De VEB wil daarom meer weten over de zwaktes in de interne controle, de gemaakte fouten in de boekhouding en de impact daarvan op de financiële positie van het IT-bedrijf.

Dochterbedrijven

Volgens Atos zelf zijn de twee Amerikaanse dochterbedrijven samen goed voor elf procent van de omzet en negen procent van het operationeel resultaat. De geconstateerde onregelmatigheden zouden "geen materieel effect op het totale resultaat hebben". Tegelijk is Noord-Amerika voor Atos een belangrijke afzetmarkt, goed voor een kwart van de totaalomzet van het IT-concern.

Nyenrode-hoogleraar Marcel Pheijffer stelt in het FD dat forensisch onderzoek" meestal geen goed nieuws" betekent, omdat zo’n onderzoek vaak wordt ingesteld bij vermoedens van fraude. "Tegelijkertijd kunnen de problemen ook beperkt zijn en kan een forensisch accountant juist ook zijn gevraagd om te kunnen bewijzen dat er geen grote problemen zijn."

De koers van Atos is op de beurs van Parijs flink onderuit gegaan na het nieuws. In Nederland is Atos onder meer bekend van grote IT-projecten, ook bij de overheid.

Bron: FD

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.