Nieuws

PwC: Omscholing cruciaal voor 'zombiebanen'

Digitalisering bedreigt de komende jaren ongeveer 1,6 miljoen banen. Omscholing is cruciaal om deze mensen aan het werk te houden, en dat kan vaak vrij gemakkelijk omdat de bestaande vaardigheden al grotendeels bruikbaar zijn in andere banen.

Dat concludeert PwC in het rapport 'How to make vulnerable jobs ready for the future'. Volgens PwC stonden er voor de coronacrisis al 250 duizend banen onder druk om te verdwijnen en is dit gegroeid naar 330 duizend banen. Tot en met 2024 komen daar jaarlijks 400 duizend banen bij.

Banen waar juist mensen voor nodig zijn noemt PwC 'engelbanen'. "Om mensen van een ‘zombie’-baan naar een ‘engel’-baan te krijgen, ligt de oplossing allereerst in om- en bijscholing", stelt Bastiaan Starink, Future of Work-specialist bij PwC. "Ons onderzoek laat zien dat 82 procent van de vaardigheden die nodig zijn voor de banen die onder druk staan, ook bruikbaar zijn in andere beroepen. Veel van de beschikbare vaardigheden van verouderde banen zijn dus nog steeds zeer waardevol op de arbeidsmarkt. Zo is callcentermedewerker een baan die mogelijk onder druk staat, maar veel van de vaardigheden die voor deze baan nodig zijn, zijn ook nodig voor een stabiele administratieve functie."

Regionale verschillen

Vooral de regio's Zeeland, Midden-Limburg en Midden-Brabant staan er slecht voor; een op de vijf banen is daar een zogenoemde zombiebaan. Om- en bijscholing is het ene deel van de oplossing. Het beter afstemmen van vraag en aanbod tussen arbeidsmarktregio’s het andere. In de ene regio kunnen banen onder druk staan, terwijl er in een andere regio juist nog vraag naar is.

"In ons onderzoek zien we dat de baan van receptionist in de toekomst onder druk komt te staan, maar niet in gelijke mate in alle regio’s. Er zullen nog steeds regionale verschillen zijn in de vooruitzichten voor verschillende banen. De oplossing ligt dan niet in omscholing en verandering van beroep, maar in het kijken naar andere regio's of bedrijfstakken", aldus Starink.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.