Nieuws

Ruim 44 miljoen berichten via SBR verstuurd in 2020

In 2020 zijn er 44.342.000 berichten verstuurd via Standard Business Reporting (SBR), iets minder dan in 2019, toen er 44.440.000 berichten werden verstuurd.

SBR is de nationale standaard voor de digitale uitwisseling van alle bedrijfsmatige rapportages, zoals jaarrekeningen, vastgoedtaxaties en belastingaangiften. Door gegevens op een standaard manier te ‘labelen’ in de bedrijfsadministratie, ontstaat eenduidigheid en zijn ze herbruikbaar voor verschillende rapportages. Met één druk op de knop worden rapportages opgesteld en digitaal verzonden naar verschillende partijen. Zo hebben aanleverende overheden, bedrijven, organisaties, instellingen en intermediairs minder werk aan het samenstellen en aanleveren van verschillende (verplichte) rapportages.

Vijftien jaar SBR

Het is dit jaar vijftien jaar geleden dat overheid, bedrijfsleven en softwareleveranciers het convenant tekenden in Den Haag dat het startschot vormde voor SBR. In 2020 werd de SBR Roadmap 2020 - 2025 gepubliceerd, waarin drie ambities centraal staan:

  1. Blijven inzetten op kwalitatief hoogwaardige en toekomstbestendige elektronische gegevensuitwisseling. Bijvoorbeeld door aan te sluiten op nieuwe (internationale) technische ontwikkelingen en standaarden, daar mee te experimenteren en de toegevoegde waarde ervan te evalueren met belanghebbenden.
  2. Vernieuwen van onze manier van werken en het versterken van onze kennis, competenties en communicatie. Onder andere door onze communicatie-uitingen op te bouwen vanuit het perspectief van onze afnemers, een eigen visuele identiteit te creëren en onze website meer doelgroepgericht in te delen.
  3. Onderhouden en versterken van onze relatie met belanghebbenden. Bijvoorbeeld door mogelijkheden om te experimenteren aan te bieden en testomgevingen op te zetten voor (potentiële) klanten, waarmee we snel resultaat kunnen boeken, we eerste inzichten kunnen krijgen, en we waarde voor hen creëren.

Volgens de overheid onderstreept de coronacrisis nogmaals het grote belang van een "goed functionerende digitale samenleving en het belang van een digitale overheid waarmee je veilig en makkelijk zaken kunt doen." De SBR Roadmap 2020-2025 moet actief bijdragen aan de versteviging van de digitale dienstverlening tussen overheid en marktpartijen.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.