Nieuws

Ambtenaren hielden Kamerbrief Kaag over fraude tegen

Minister Sigrid Kaag (Ontwikkelingssamenwerking) was eind 2019 van plan de Tweede Kamer te informeren over een fraudemelding bij stichting Mayday Rescue. Maar die Kamerbrief is nooit verstuurd. De boekhouding van Mayday schoot ernstig te kort.

Topambtenaren maakten bezwaar tegen Kaags voornemen om openheid van zaken te geven, zo schrijft de Volkskrant. Een en ander blijkt uit e-mails die Kaag vrijgeeft na een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) van de krant.

Stichting Mayday fungeerde jarenlang als de internationale geldkas achter de Witte Helmen, de reddingswerkers die in Syrië burgers onder het puin vandaan halen na bombardementen. Mayday ontving in totaal zo'n honderd miljoen euro subsidie. Dat geldt was onder meer afkomstig uit Nederland, Duitsland, Groot-Brittannië, Denemarken en Canada.

Misstanden

Mayday kwam in opspraak nadat de Britse oprichter, James le Mesurier, in november 2019 in Istanbul om het leven kwam. Kort voor zijn dood bekende hij in een e-mail financiële misstanden en fraude bij de stichting, zo meldt de krant. "Volgens een accountant had hij bonnen laten vervalsen om te verhullen dat 50 duizend dollar was verdwenen. In de e-mail verhaalt Le Mesurier ook over zeer hoge salarissen, contante bonussen en onbetaalde belasting."

Na de dood van Le Mesurier Iiet Mayday de boekhouding doorlichten door Grant Thornton. Bewijs voor fraude werd daarbij niet gevonden, maar de boekhouding schoot wel ernstig tekort, aldus de Volkskrant. Kaag maakt het rapport hierover niet openbaar.

De Auditdienst Rijk adviseerde vorig jaar zomer om ruim 3,6 miljoen euro subsidie van Mayday terug te vorderen. Dat advies is niet opgevolgd. Wel besloot Kaag om een slotbetaling van 57 duizend euro niet meer over te maken. Mayday was toen al failliet.

Bron: De Volkskrant

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.