Nieuws

RVO pakt bedrijven aan na misbruik TVL-regeling

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft de gerechtsdeurwaarder beslag laten leggen op de bezittingen van vierhonderd bedrijven, die misbruik hebben gemaakt van de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL).

Nadat de RVO in januari signalen had ontvangen over misbruik, is de dienst een onderzoek gestart naar mogelijke fraude in de TVL. Na uitgebreid onderzoek en overleg met de FIOD en het Openbaar Ministerie heeft de RVO aangifte gedaan tegen enkele honderden gevallen van misbruik en oneigenlijk gebruik.

Ook zijn de controles op nieuwe aanvragen verder aangescherpt. Tegelijk is tijdelijk beslag gelegd op bankrekeningen van bedrijven waartegen aangifte is gedaan. Omdat die wettelijke termijnen inmiddels zijn verstreken, heeft de RVO deze week opdracht gegeven voor het opleggen van executoriaal beslag op de aangetroffen banktegoeden en bezittingen van vierhonderd bedrijven.

Meer beslagleggingen

De RVO verwacht op deze manier een deel van de onterecht uitbetaalde subsidies terug te kunnen krijgen. De komende weken volgen meer beslagleggingen. De dienst kijkt naar eigen zeggen continu of de aangescherpte controles voldoende zijn om toekomstig misbruik tegen te gaan. Bij vermoedens van misbruik wordt altijd aangifte gedaan.

Inmiddels is op een totaal van 241.000 subsidieaanvragen 1.133 keer aangifte gedaan (0,5 procent) en zijn er op 206.000 verleende subsidies 679 na constatering van misbruik ingetrokken (0,3 procent). Het grootste deel van de pogingen tot misbruik strandt op de uitgebreide controles vooraf.

De Tegemoetkoming Vaste Lasten is als subsidie bestemd voor ondernemers en zzp'ers die meer dan 30 procent omzet verliezen en daardoor in de problemen komen met het betalen van hun vaste lasten. Tot dusver is een totaal van € 3.5 miljard subsidie toegekend. Het ministerie van Economische Zaken & Klimaat is verantwoordelijk voor de TVL-regeling; de RVO voert de regeling uit.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.