Nieuws

Forensisch accountant onderzoekt mondkapjesschandaal

Een forensisch accountant doet momenteel onderzoek naar de omstreden inkoop van mondkapjes door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) bij Relief Goods Alliance BV, een bedrijf van CDA'er Sywert van Lienden en twee compagnons.

Dat meldt demissionair minister Tamara van Ark van VWS. In een Kamerbrief zegt zij dat "de onderste steen" boven moet. De Kamer ontvangt vandaag de resultaten van een onafhankelijk onderzoek door een forensisch accountant dat al loopt naar twee overeenkomsten, waaronder die met RGA. Het onderzoek naar de overeenkomst met RGA is bijna afgerond. Van Ark verwacht dat alle resultaten op korte termijn beschikbaar zijn.

Van Ark heeft ook een externe onafhankelijke partij met forensische-, inkoop-, fiscale- en data-expertise gevraagd om een breder en aanvullend onderzoek te doen. Het onderzoek richt zich op zowel de overeenkomst met RGA als op de inkoop van PBM tijdens de coronacrisis, welke keuzes daarin zijn gemaakt en waarom.

Van Ark zegt het belangrijk te vinden dat medewerkers van VWS en andere direct betrokken partijen hun signalen van mogelijke onregelmatigheden bij de inkoop van PBM bij de onderzoekers kunnen melden. "Ik geef de onderzoekers daarom als onderdeel van de opdracht mee om hiervoor een loket te creëren. Alle informatie kan immers helpen om tot een volledig beeld te komen. Daarnaast kan informatie die, nu of in de toekomst, (door bijvoorbeeld onderzoeksjournalistiek) aan het licht komt, in het onderzoek worden meegenomen", aldus Van Ark.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.