Nieuws

'Fraude die accountant niet zag, zat ingenieus in elkaar'

De fraude die een controller bij participatiebedrijf KempenPlus pleegde zat dusdanig specialistisch en ingenieus in elkaar, dat het lastig was voor accountant EY en het bestuur om de signalen in beeld te krijgen.

Dat is de conclusie van een onafhankelijk onderzoek door politiek-bestuurlijk adviseur Marcel van Dam naar de fraudezaak bij KempenPlus. De fraude vond plaats tussen 2014 en 2019. Een controller die werd gechanteerd sluisde in totaal 4,7 miljoen euro weg. De fraude werd in 2019 ontdekt bij een witwasonderzoek door ABN Amro, waarbij de bank opmerkte dat de controller grote bedragen overboekte van zijn rekening naar een jeugdvriend. Die afperser is inmiddels de hoofdverdachte in de fraudezaak. De strafzaak staat op de rol voor januari.

Kempenplus besloot BDO in de arm te nemen om uit te zoeken wat er precies was gebeurd, en om te achterhalen waarom huisaccountant EY de fraude niet heeft opgemerkt. Dat onderzoek loopt nog. De gemeenten Bladel, Reusel-De Mierden, Eersel en Bergeijk zijn eigenaar van KempenPlus, dat mensen in de regio helpt om deel te nemen aan de arbeidsmarkt. Volgens onderzoeker Van Dam is een van de oorzaken van de fraude dat het bestuur van de organisatie te weinig aandacht had voor de interne bedrijfsvoering. De fraude bleek echter dusdanig complex, en omdat de controller de informatie voor de jaarrekeningen zelf aanleverde bij huisaccountant EY, wist hij de fraude uit het zicht te houden.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.