Nieuws

'Werknemer honkvaster door zekerheid vast contract'

Hoogopgeleide mensen zijn minder geneigd over te stappen naar een andere baan vanwege de zekerheid van het vaste contract bij de huidige baas.

In het jaarlijkse imago-onderzoek van Intermediair geeft bijna de helft van de ondervraagden aan niet van baan te willen wisselen omdat ze hun vaste contract niet willen opgeven. Dat was een jaar eerder nog 38 procent. Van de ondervraagden had 71 procent een vaste aanstelling. Een ruime meerderheid van de werknemers voelt zich ook zeker over het behoud van zijn baan.

Ook het aantal mensen dat zoekt naar ander werk daalt, van 16 procent vorig jaar naar 13 procent dit jaar. Met name vrouwen zijn minder actief op zoek. Hier gaat het om 9 procent, waar dat bij mannen 16 procent is. "We zien dat werkgevers steeds harder hun best moeten doen om schaars talent aan te trekken", merkt Sharita Boon, commercieel directeur bij DPG Recruitment / Intermediair op. "Hoogopgeleiden met een vast contract zijn honkvast en geven dit niet zomaar op in deze tijd."

Een reden om toch naar een andere baan te zoeken kan zijn dat de inhoud van het werk niet leuk of uitdagend is. Ook het ontbreken van doorgroeimogelijkheden is een reden om elders te gaan kijken. Vrouwen geven daarbij vaker dan mannen aan dat ze willen vertrekken, ook omdat ze geen goede werk-privébalans ondervinden.

Duurzaamheid

Intermediair hield de peiling onder ruim 4500 hoogopgeleide mensen. Er werd gevraagd naar onder andere het arbeidsmarktimago van organisaties, hun persoonlijke ambities, verwachtingen en wensen en waar ze het liefst willen werken.

Uit het onderzoek kwam verder naar voren dat duurzaamheid een steeds grotere rol speelt bij de keuze om al dan niet voor een bedrijf te gaan werken. Maar als dit betekent dat het salaris minder is, dan is de keuze voor het groenste bedrijf minder vanzelfsprekend. Google voert de lijst van favoriete werkgevers aan, gevolgd door Philips en Shell. Vorig jaar stond Shell nog op plek een gevolgd door KLM en Google.

Bij non-profitorganisaties is de politie de favoriete werkgever. Verder hebben ziekenhuizen als het Amsterdam UMC en UMC Utrecht grote sprongen gemaakt op de lijst.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.