Nieuws

Telegraaf: Autohandel in Nederland 'walhalla' voor witwassen drugsgeld

Internationale drugsbendes kopen in Nederland op grote schaal tweedehands auto's van zakelijke rijders op, rekenen af met cash en exporteren ze daarna weer, om zo drugsgelden te kunnen witwassen.

Daarover bericht de Telegraaf. Met de autohandel komt een gigantische stroom crimineel geld ons land binnen. De afgelopen vier jaar stortten autohandelaren volgens de krant ruim een miljard aan bankbiljetten af bij de bank, zonder veel argwaan te wekken. Autohandel en betalingen met contant geld horen bij elkaar, was jarenlang de gedachte. Onterecht, nu in de reguliere autohandel al jaren vrijwel geen cash meer wordt aangenomen.

Een en ander blijkt uit onderzoek van het Financieel Expertise Centrum (FEC), waarbinnen opsporingsdiensten en toezichthouders samenwerken. Ook de grote banken werkten aan het onderzoek mee. Politie en de fiscale opsporingsdienst FIOD hielden het afgelopen jaar autohandelaren in ons land tegen het licht, op zoek naar constructies waarbij crimineel (drugs)geld legaal wordt gemaakt, aldus de Telegraaf. De krant noemt een voorbeeld waarin een lid van een Libanees drugssyndicaat enkele jaren geleden in Hoogeveen voor bijna tien miljoen euro aan auto's contant betaalde.

Enorm aanbod leaseauto's

Volgens de leider van het onderzoek heeft Nederland een enorm aanbod van tweedehands auto's en is ons land wereldwijd nummer één in autolease. "Meer dan de helft van alle nieuw verkochte auto's zijn voor de lease en na vier jaar komen al die leaseauto's weer op de markt."

De meeste autobedrijven nemen geen contant geld meer aan. In de praktijk zou het gaan om een beperkt aantal autobedrijven die jaarlijks voor honderden miljoenen aan eurobiljetten afstort bij de banken. Daarbij werd soms gebruik gemaakt van waardetransport om het contante geld op te halen en af te storten bij de bank, waardoor de geldtromen minder makkelijk te herleiden waren.

Bij de contante stortingen werd onvoldoende informatie verstrekt, onder meer over het gebruik van grote coupures. Inmiddels wordt die informatie wel tussen banken gedeeld en waar nodig als ongebruikelijke transactie gemeld bij de FIU, stelt de onderzoeksleider tegenover de Telegraaf.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.