Nieuws

Big four in VK willen audit niet delen met kleinere kantoren

De Britse big four accountantskantoren geven geen steun aan regeringsplannen om de dominantie van de grote vier op de markt voor auditdiensten te doorbreken, door audits te 'delen'.

PwC, EY en Deloitte hebben afwijzend gereageerd op een voorstel voor 'managed shared audits' van beursfondsen. KPMG wil eerst weten hoe een en ander zou moeten werken. Dat blijkt uit berichtgeving in de Financial Times.

In een voorstel van de Britse regering, dat deze zomer ter consultatie is voorgelegd, wordt uitgegaan van een verplichting om de controle van grote beursgenoteerde bedrijven te verdelen tussen grote en kleinere marktpartijen. Dat moet kleinere accountantsorganisaties helpen om hun capaciteit te vergroten en zo sterker te kunnen concurreren op de auditmarkt.

Momenteel controleren de big four de complete FTSE100, de index van de honderd grootste bedrijven van de Londense beurs, en meer dan negentig procent van de FTSE250. Het wetsvoorstel, onderdeel van een pakket voorstellen om de auditmarkt en de Britse corporate governance te hervormen, moet die dominantie doorbreken. De FTSE 350-bedrijven worden dan verplicht om ook een kleiner accountantskantoor aan te stellen, dat een ​​"betekenisvol deel" van hun audits moet uitvoeren. 

Limiet

Deloitte, EY en PwC zijn echter allemaal tegen zulke joint audits, blijkt uit hun reacties op de consultatie. Volgens Deloitte en EY zou het beter zijn om een limiet te stellen aan het aantal FTSE-audits dat een accountantsorganisatie mag uitvoeren. Ook BDO gaf eerder al aan voorstander te zijn van een limiet.

PwC, dat de meeste FTSE 350-audits verricht, stelt tegenover de FT dat gedeelde audits noch een limiet de kwaliteit zullen verbeteren. KPMG gaf aan dat er geen bewijs is dat het delen van de audit de kwaliteit van de controle zal verbeteren. Bovendien kan het leiden tot dubbel werk en hogere kosten voor bedrijven. Toch is KPMG bereid om deel te nemen aan een pilot.

Het Britse ministerie buigt zich inmiddels over de honderden reacties op de consultatie van de hervormingsvoorstellen.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.