Nieuws

Fors minder TVL-aanvragen in tweede kwartaal

Het aantal bedrijven dat bij de overheid een aanvraag heeft ingediend voor de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) lag in het tweede kwartaal haast de helft lager dan in de eerste drie maanden van het jaar. In totaal deden 63.000 bedrijven een aanvraag. Dat waren er in het eerste kwartaal nog 113.000.

Dat meldt het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Ondanks de forse daling ging het bedrag aan toegekende subsidie veel minder sterk omlaag. Dat bedroeg in het tweede kwartaal 2,4 miljard euro, tegen 2,7 miljard euro in de drie maanden daarvoor. Daarbij speelt mee dat de regeling voor het eerst een vergoeding van maximaal honderd procent van de vaste lasten mogelijk maakte.

Ook konden ondernemers kiezen uit twee mogelijke periodes die als basissituatie golden voor de vergelijking van de omzet. Dat helpt ondernemers die in de standaardvergelijkingsperiode in 2019 door omstandigheden minder omzet hadden. Bijna een kwart van de ondernemers die een aanvraag indiende koos voor de alternatieve vergelijkingsperiode.

In het tweede kwartaal was het omzetverlies van veel bedrijven verder minder groot, stelt het ministerie. Onder meer in de horeca, detailhandel en dienstverlening was dat zichtbaar. Die laatste categorie omvat bijvoorbeeld kappers en schoonheidssalons. Gedurende het tweede kwartaal werd de lockdown afgebouwd en mochten veel bedrijven weer open, zij het vaak nog met beperkingen.

De aanvraagperiode voor het tweede kwartaal sloot op 20 augustus. Ondernemers die minimaal dertig procent omzetverlies hadden konden een beroep doen op de regeling. Eind deze maand opent de inschrijving voor de TVL voor het derde kwartaal.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.