Pheijffer: 'Samenspanning en vriendjespolitiek bij verwerven opdrachten door accountants'
Bij het binnenhalen van nieuwe opdrachten door accountantsorganisaties is in de praktijk soms sprake van vriendjespolitiek en mogelijk ook inbreuk op het mededingingsrecht.
Dat stelt hoogleraar Marcel Pheijffer in zijn jongste column in het FD. Hij refereert onder meer aan een onderzoek van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) naar mogelijke samenspanning en vriendjespolitiek door accountants van EY, die een opdracht wilden binnenhalen van beursfonds Sealed Air, producent van verpakkingsmaterialen en -systemen.
Een interne accountant van dat bedrijf zou aan de EY-accountants vertrouwelijke informatie hebben doorgespeeld, onder meer over offertes van concurrenten. "Binnen EY werd het binnenhalen van de opdracht als een overwinning gevierd", schrijft Pheijffer. "Maar dat kon alleen dankzij de kopstart die zij via een vriendje hadden verkregen." Op social media wordt rondom deze kwestie gesproken over een bewuste strategie van grote kantoren om medewerkers bij potentiële klanten te plaatsen, om zo opdrachten binnen te halen.
Klokkenluider
Volgens de hoogleraar zijn zulke praktijken niet alleen aan de orde in de VS, ook in ons land bestaan voorbeelden waarbij "op zijn minst de schijn van belangenverstrengeling en een gebrek aan onafhankelijkheid wordt gewekt", aldus Pheijffer. Hij verwijst daarbij naar een mededingingsrechtelijke kwestie rondom opnieuw EY, waarin het ook gaat om ongeoorloofde informatie-uitwisseling. Een klokkenluider trok aan de bel omdat de 'pipeline en strategie van EY' zou zijn gedeeld met consultancybureau Accenture. Daarop werd hij geïntimideerd en aan de kant gezet.
Onderzoek naar de kwestie door de huisadvocaat van het kantoor leverde niets op, maar dat zegt niet alles, meent Pheijffer. "Het betreft immers geen onafhankelijk onderzoek. Daarbij komt dat de feiten, bevindingen en conclusies naar aanleiding van het onderzoek niet aan derden zijn verstrekt, laat staan dat deze openbaar zijn gemaakt. Ze zijn dus niet toetsbaar."
Gerelateerd

Invallen bij maaltijd- en boodschappenbezorgers EU om kartel
De Europese Commissie denkt dat het Duitse Delivery Hero en andere bedrijven die in de EU maaltijden en boodschappen bezorgen, verboden prijsafspraken maken. Bij...

EU neemt wet aan tegen valse concurrentie van buitenlands bedrijf
Bedrijven van buiten de Europese Unie kunnen vanaf begin 2023 niet meer zomaar investeren in de EU als zij gesubsidieerd worden door hun overheid. De EU-lidstaten...

Waakhond ACM let extra op misbruik huidige marktomstandigheden
De Autoriteit Consument & Markt (ACM) is extra alert op bedrijven die misbruik maken van de huidige marktomstandigheden. De hoge prijzen voor energie, benzine en...

Beveiligingsbedrijven: toeslag Schiphol is verkapte staatssteun
Beveiligingsbedrijven noemen de zomertoeslagen die Schiphol heeft aangekondigd voor personeel op de luchthaven verkapte staatssteun.

Nieuwe miljardenboete EU dreigt voor Apple om contactloos betalen
Apple moet vrezen voor een nieuwe miljardenboete voor het schenden van Europese concurrentieregels. Het Amerikaanse techbedrijf misbruikt zijn marktmacht door een...