Nieuws

Zelfstandige accountants werken door tijdens vakantie

De vakantie brengt voor zelfstandig gevestigde accountants niet de rust die ze graag willen. Velen werken noodgedwongen door, blijkt uit onderzoek.

Henk Vlaming

Accountants met een eenpersoonspraktijk worstelen met het vakantiedilemma: neem je een paar weken echt vrij, met als risico dat je je werk niet afkrijgt en klanten in de kou laat staan? Of werk je een beetje door, met als mogelijk gevolg dat je niet goed uitrust?

Begin juli onderzocht verzekeraar Movir de vakantiebeleving van ruim duizend zelfstandig gevestigde professionals, waaronder ook accountants. Driekwart van de respondenten werkt door tijdens de vakantie. Dat komt doordat de economie herstelt en het werk toeneemt, constateert Movir. Zelfstandige professionals gunnen zichzelf amper rustmomenten.

"Op vakantie werk ik alleen in noodgevallen", zegt Wilbert van Overveld van Cipres Accountancy. Hij is zelfstandig accountant en in de vakantie staat hij voor de vraag of hij het werk dan even stopzet. "Ik neem mijn laptop mee en ik heb ook mijn notitieboekje mee. Op vakantie ben ik ook vaak aan het nadenken over mijn werk en mijn klanten."

Bereikbaar blijven

"Vakantie is voor mij anders", aldus een accountant met een eenpersoons kantoor onder de rook van Nijmegen, die niet bij naam genoemd wil worden. "Behoefte aan vakantie heb ik zeker, maar ik werk alleen, ik heb geen personeel, het is logisch dat ik bereikbaar blijf. Dat is inherent aan mijn keuze om zelfstandig accountant te zijn. Maar ik probeer om niet heel veel te werken in mijn vakantie."

Doorwerken in de vakantie is ook het verhaal van Johannes Heideveld, die zich met een zelfstandige accountantspraktijk heeft aangesloten bij het netwerk van OAMKB. "Ik heb wel vrij, maar in de praktijk lopen er nog opdrachten door. Ik sta vaak iets vroeger op, dan werk ik een paar uurtjes. Dat is anders dan toen ik nog bij de Belastingdienst werkte, toen nam ik vier weken vakantie waarin ik helemaal niet werkte."

Snakken naar vakantie

De impact van het harde werken in combinatie met te weinig rust stelt de mentale en fysieke gesteldheid van zelfstandigen op de proef, aldus Movir. Een derde van de respondenten snakt naar vakantie. "Dat herken ik wel", zegt Van Overveld. "Het eerste halfjaar is ontzettend druk geweest, vooral als gevolg van de coronacrisis. Het was een piekseizoen waarin de klanten snel hun cijfers wilden. Ik werkte ook 's avonds en in het weekend, wat ik in loondienst niet zo snel zou doen. Al die tijd ontmoette ik bijna niemand, werken gebeurde vanuit huis, je kon eigenlijk geen kant op. Nu snak ik inderdaad naar vakantie, vooral naar vrije tijd waarin ik er weer op uit kan."

Volgens het onderzoek van Movir lijden veel van de respondenten onder het harde werken in combinatie met te weinig rust. Die leidt bij zelfstandige professionals regelmatig tot stress, slapeloosheid, ongezond eten en somberheid. Een derde geeft aan dat ze meer ontspannen in het leven willen staan en gezonder willen gaan leven.

Wandelen

Vooral dat laatste kan rekenen op bijval van de zelfstandige accountants. "Ik wandel om de balans te bewaren", zegt de Nijmeegse accountant. Ook Van Overveld trekt er op uit voor wandelingen. "Ik ben ook weer gaan hardlopen, maar niet tijdens het seizoen van de inkomensbelasting, dan word ik geleefd door de klanten."

Andere zelfstandige accountants proberen de werkdruk op andere manieren te reguleren, zoals Johannes Heideveld. Een paar dagen per week is hij docent aan een hogeschool. "Zodat ik voor mijn inkomen niet alleen afhankelijk ben van de accountancy. Stress van mijn werk heb ik dan ook niet. Ook niet van het werken in de vakantie."

Freelance accountant André Wolters pakt het anders aan. Genieten van vrije tijd is een kwestie van organiseren en discipline, stelt hij. "Ik heb een beperkt aantal klanten. Ruim van tevoren informeer ik ze over mijn vakantie, zodat ze daar rekening mee houden. Ik geniet dan van heerlijke vrije weken en dan werk ik niet."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.