Nieuws

Busy Season Talks: 'Als een beursfonds prutswerk levert, straffen we straks de accountant'

Tijdens de eerste editie van de Busy Season Talks 'seizoen twee' ging het onder meer over de aanwijsbevoegheid voor beursfondsen die geen accountant kunnen vinden. "Een idioot idee", aldus Arnout van Kempen.

In een terugblik op het nieuws van de afgelopen zomer werd stilgestaan bij de berichtgeving rondom de consultatie van de audit quality indicators (AQI's) door kwartiermakers Marlies de Vries en Chris Fonteijn. Met name een redactioneel commentaar in het FD, waarin de accountant als "zwakste schakel" was neergezet, deed pijn, erkende Agnes Koops (PwC).

De consultatie van de Wet toekomst accountancysector, waarmee het beroep in de zomer aan de slag moest, zorgde voor discussie over de aanwijsbevoegdheid, bedoeld voor controleplichtige ondernemingen die geen accountant kunnen vinden. Volgens Arnout van Kempen was het een "aanslag op de kwaliteit" en "een idioot idee". Een oordeelonthouding geven als uitweg voor de accountant kan ook niet zo maar, benadrukte hij. "Als een beursfonds prutswerk levert, gaan we straks de accountant straffen."

Wereld redden

Ook het debat over de rol van de accountant rondom duurzaamheid kwam langs. Er is nog wel een weg te gaan, stelde Koops. De 21 door PwC afgegeven duurzaamheidsverklaringen over 2020 staan nog in geen verhouding tot de circa tweeduizend reguliere verklaringen. "Ga in ieder geval het gesprek aan met de opdrachtgever", benadrukte Koops. Gaan accountants straks de wereld redden, vroeg Accountant.nl-hoofdredacteur Marc Schweppe zich af, gezien de recente discussie daarover op de site. Wat Van Kempen betreft wel. "Accountants maken deze wereld, want de wereld draait om één ding: geld, en daar hebben accountants verstand van."

De drie gasten spraken met organisatoren Arif Dursun en Hakan Koçak ook over de terugkeer naar kantoor, gezien het aangepaste thuiswerkadvies van de overheid. "Het wordt weer even zoeken naar een balans", aldus Koops. "Iedereen wil graag dat we aangeven wat we van ze verwachten."

Verder aan bod in het gesprek kwam de zorg over de arbeidsmarkt voor accountants. "De hoge doorloopsnelheid van medewerkers is inherent aan de sector", stelde Van Kempen; de grote kantoren vervullen ook een rol als opleider. 'Tekenend accountant' Ferry Timp zorgde direct na afloop van de discussie weer voor een visuele vastlegging.

Nieuwe seizoen

Arif Dursun en Hakan Koçak willen in het nieuwe seizoen van de 'huiskamergesprekken voor accountants' op Clubhouse in totaal 25 edities organiseren, telkens op de dinsdagavond: eerst tot medio december en dan van februari tot en met april 2022.

In die nieuwe reeks Busy Season Talks willen zij aandacht geven aan thema's als duurzaamheid, innovatie, toezicht, de rol van de kwartiermakers en ook aan accountants in business. Opnieuw is er plek voor muziek en actualiteiten. De rol van host delen ze voortaan met een aantal 'vrienden van de show'. En ook filosofie komt dit jaar regelmatig aan bod; daarom verwende Aleks Kayhan de luisteraars met fraaie quotes van Anne Frank en Marcus Aurelius.

Editie 28 september

In de volgende editie op 28 september spreken Wendy Groot en Aleks Kayhan als hosts over duurzaamheid en wat accountants daarin kunnen betekenen, met gasten Maaike Dassen, Dick de Waard en Fou-Khan Tsang. 'Huisfilosofe' Charlie Groen deelt een filosofisch perspectief op het thema. De sessie begint om 20.00 uur op Clubhouse.

De Busy Season Talks hebben inmiddels een eigen community op het communityplatform van de NBA en zijn verder te vinden op LinkedIn en Instagram.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.