Evaluatie pilot webmodule zzp naar Tweede Kamer, moratorium op handhaving blijft van kracht
De webmodule die de afgelopen jaren gebouwd is, kan in veel gevallen opdrachtgevers en zelfstandigen helderheid geven of werk door een zelfstandige of een werknemer gedaan mag worden. Bij in elk geval zeventig procent van de opdrachten geeft hij duidelijkheid.
Dit blijkt uit de evaluatie van de pilot van de webmodule die het kabinet naar de Tweede Kamer heeft gestuurd, zo meldt het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. In afwachting van de formatie blijft het moratorium op de handhaving door de Belastingdienst van kracht.
De webmodule is een vragenlijst waar verschillende uitkomsten uit kunnen komen: de indicatie dat er sprake is van een (fictief) dienstverband of een indicatie dat er buiten een dienstverband gewerkt mag worden (door een zelfstandige). Ook kunnen gevallen te complex zijn, dan is er geen indicatie mogelijk.
Voor het samenstellen van de vragenlijst is veel onderzoek gedaan, aldus het ministerie. De webmodule heeft daarnaast zes maanden als pilot online gestaan om meer zicht te krijgen op de werking ervan. Opdrachtgevers konden hem anoniem als voorlichtingsinstrument invullen.
Resultaten pilot
Uit de pilot met de webmodule komt dat gemiddeld in 28 procent van de gevallen de uitkomst 'indicatie buiten dienstbetrekking' wordt gegeven en in 33,9 procent van de gevallen de uitkomst 'indicatie dienstbetrekking'. In 9,7 procent is er mogelijk sprake van een fictieve dienstbetrekking. In 28,4 procent van de gevallen is er geen oordeel mogelijk op basis van de webmodule. Als opdrachtgevers en -nemers op een aantal punten aanpassingen doen in het werkproces is dit laatste mogelijk terug te brengen tot onder de 20 procent.
De webmodule blijft voorlopig als voorlichtingsinstrument bestaan. De informatie die zo is opgehaald wordt gebruikt ter verbetering van dit instrument. Het nieuwe kabinet zal besluiten welke verdere stappen zullen worden genomen rond het werken als zelfstandige en of en in welke vorm de webmodule wordt ingevoerd.
De afgelopen maanden zijn er ook gesprekken gevoerd met verschillende sectoren rond het thema 'werken als zelfstandige', onder meer over de redenen die mensen hebben om te werken als zelfstandige en of en waar het wettelijk kader knelt. "Een terugkerend thema hierin zijn de grote kostenverschillen die er zijn tussen loondienst en de inhuur van zelfstandigen. Met het verlagen van de zelfstandigenaftrek en de afspraken rond de invoering van de arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen heeft het kabinet hier stappen in gezet", aldus het ministerie.
Handhaving
Het handhavingsmoratorium blijft voorlopig van toepassing totdat er een besluit wordt genomen over de invoering van de webmodule en het (gefaseerd) opstarten van de handhaving. Dat is aan een volgend kabinet. Dat betekent dat er voorlopig beperkt gehandhaafd wordt door de Belastingdienst. Er wordt alleen gehandhaafd op kwaadwillendheid of wanneer aanwijzingen (vanaf 1 september 2019) niet binnen een redelijke termijn zijn opgevolgd.
"Voor een betere naleving is handhaving overigens zeker niet altijd nodig", stelt het ministerie. "Het doen van een bedrijfsbezoek of een boekenonderzoek draagt vaak al bij aan een betere werkwijze. Ook werken de Belastingdienst en Inspectie SZW beter samen bij het toezicht arbeidsrelaties en bij het opsporen van schijnconstructies."
Gerelateerd

Hoogleraar: Deliveroo-oordeel Hoge Raad kan andere sectoren raken
De uitspraak van de Hoge Raad, die vrijdag oordeelde dat bezorgers die werkten voor Deliveroo eigenlijk werknemers waren en geen zelfstandigen, moet ook andere sectoren...

Ook hoogste rechter noemt bezorgers Deliveroo werknemers
Ook de hoogste rechter van Nederland vindt dat bezorgers van maaltijdbezorgingsbedrijf Deliveroo werknemers waren, en geen zelfstandige ondernemers. Lagere rechtbanken...

Deliveroo compenseert bezorgers bij vertrek uit Nederland
Maaltijdbezorger Deliveroo vertrekt eind volgende maand uit Nederland. Het bedrijf had al eerder aangegeven de Nederlandse markt te willen verlaten. Niet alleen...

FNV klaagt Deliveroo aan om nabetaling aan bezorgers
Vakbond FNV klaagt maaltijdbezorger Deliveroo aan omdat dat bedrijf bezorgers nog altijd niet in dienst heeft genomen.

'Sire, er werken geen zzp-accountants op een accountantskantoor'
Accountants moeten voorkomen dat zij, door het ten onrechte kwalificeren van werknemers als opdrachtnemer, het beroep in diskrediet brengen.