Nieuws

Gerben Everts nieuwe directeur VEB

Gerben Everts wordt per 1 oktober directeur van European Investors-VEB (VEB). Zijn aantreden markeert "een nieuwe fase in de expansie van de belangenvereniging van beleggers", aldus de VEB. Everts volgt Paul Koster op, die daarmee zijn termijnen bij de VEB voltooit.

Everts (50) was eerder ruim negen jaar bestuurder bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en werkte onder meer voor APG, de Europese Commissie en het ministerie van Financiën.

"Ingrijpende ontwikkelingen zoals de energietransitie, digitalisering en de opkomst van nieuwe beleggingsvormen vragen om dynamisch leiderschap dat alle kanten van de kapitaalmarkten van nabij heeft meegemaakt", aldus Steven ten Have, voorzitter van de raad van commissarissen van de VEB. Hij noemt Everts "een ervaren en verbindende bestuurder, die in eerdere rollen bij onder andere de AFM, APG en Eumedion al betekenisvol heeft bijgedragen aan een gezond en meer integer ecosysteem voor beleggers in Nederland".

Goede bekende

Voor de accountantssector is Everts, zelf accountant, een goede bekende. Hij was binnen de AFM jarenlang verantwoordelijk voor het toezicht op het accountantsberoep en botste daarbij als strenge toezichthouder regelmatig met de sector, met name als het om kwaliteitsverbetering ging. 

In een interview in het magazine Accountant (maart 2018) omschreef hij de maatschappelijke rol van de accountant als "enorm, domweg niet te bagatelliseren". Juist dat belang maakt dat de AFM niet als enige partij moet beoordelen of accountants hun werk goed doen, vond hij. "Het bedrijfsleven, beleggers, auditcommissies en accountantsorganisaties zelf hebben daarin allemaal een verantwoordelijkheid."

In een interview in het FD stelt Everts dat hij ook vanuit de VEB het accountantsberoep kritisch blijft volgen. Het beroep ziet er heel anders uit dan tien jaar geleden, als het gaat om cultuurverandering en structuurverbetering. "Maar het is nog niet af en dat weten accountants ook. Je hebt hiervoor een sterke toezichthouder nodig, maar ook sterke rugdekking door de vertegenwoordiger van beleggers."

Dank aan Koster

Vertrekkend VEB-directeur Paul Koster blijft op verzoek van de rvc de komende tijd beschikbaar als adviseur, "zodat de opgedane kennis  en ervaring van zeven jaar directeurschap optimaal benut kan worden voor de vereniging".

Ten Have bedankt Koster "voor de jarenlange bevlogen manier waarop hij leiding heeft gegeven aan de vereniging". Volgens de rvc-voorzitter heeft Koster "de relevantie van de vereniging weten te vergroten door een fijn gevoel voor maatschappelijke veranderingen en zijn wijze om daarop te anticiperen".

De strategie van de VEB 'na Koster' was dit voorjaar nog punt van stevige discussie binnen de raad van commissarissen van de beleggersorganisatie. Dat resulteerde uiteindelijk in het opstappen van de voltallige rvc. Ten Have moest toen als nieuwe rvc-voorzitter op zoek naar een nieuwe raad. 

Europese blik

De nieuwe directeur Everts heeft zich volgens de VEB "gecommitteerd" aan de strategie van de beleggersvereniging, waarin een belangrijke rol zal zijn weggelegd voor de Europese uitbouw van activiteiten. "Deze ontwikkeling is onvermijdelijk nu beleggers en kapitaalmarkten steeds internationaler opereren. Ook de energietransitie en de gevolgen daarvan voor beleggers en ondernemingen vereisen een Europese blik."

De VEB blijft onder Everts vasthouden aan haar rol als gesprekspartner van beursgenoteerde ondernemingen en daarbij betrokken stakeholders. Ook de voorlichting aan beleggers en juridische ondersteuning blijven "belangrijke pilaren" binnen de vereniging.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.