Nieuws

Overstap Britse auditvoorzitter KPMG naar oud-cliënt roept vragen op

De voorzitter van de Britse auditpraktijk van KPMG, Michelle Hinchliffe, stapt over naar het bestuur van het Brits-Australische mijnbouwbedrijf BHP. Die organisatie was eerder jarenlang auditcliënt bij KPMG. De overstap roept vragen op over de onafhankelijkheid van Hinchliffe.

Hinchliffe, nu nog lid van de board van de Britse KPMG-organisatie, stapt in februari van volgend jaar over naar BHP, waar ze ook zitting neemt in het risk and audit committee. Haar overstap leidt tot vragen van zowel accountants als externe stakeholders rondom de onafhankelijkheid van KPMG als controlerend accountant. Hinchliffe is al de derde KPMG-bestuurder die een rol krijgt in de board van BHP, sinds het kantoor in 2003 de audit verwierf bij het mijnbouwbedrijf.

Nadat KPMG bij BHP jarenlang de controle verrichtte, is de audit medio 2019 overgenomen door EY, met het oog op de regels rondom rotatie. De Financial Times meldt dat BHP tussen 2003 en 2019 aan de Australische en andere memberfirms van KPMG in totaal zo’n 293 miljoen dollar aan auditfee en nog eens 64 miljoen dollar aan advieswerk heeft betaald.

Luchtje

Hoewel de transfer van Hinchliffe formeel aan de regels voldoet door een afkoelingtermijn van twee jaar in acht te nemen, zit er volgens sectorgenoten toch een luchtje aan een dergelijke overstap. Hinchliff zat tot 2015 in de board van de Australische KPMG-organisatie, die de leiding had bij de controle van BHP. Hoewel ze daar zelf geen rol had bij de audit van BHP, kreeg ze als hoofd van de Britse auditpraktijk van KPMG wel supervisie op de audit in de periode 2017-2019, aldus insiders.

Na incidenten in de Britse accountantssector zijn ook daar stappen gezet om de onafhankelijkheid van accountants te verbeteren. Deze zomer kwam de Britse EY-organisatie nog in het nieuws wegens het verhullen van fraude bij zorgorganisatie NMC Health. Bij de kwaliteit van de controles door EY werden vraagtekens gezet, mede omdat oud-partners van het kantoor zitting hadden in de board van NMC.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.