Nieuws

'Stiltecultuur' bij Volkswagen rond dieselfraude

De interne bedrijfscultuur van Volkswagen heeft gezorgd voor stilte over de omvangrijke dieselfraude bij het autoconcern. Dat stelt een voormalige manager van de autofabrikant, die terechtstaat voor betrokkenheid bij het dieselschandaal.

Voormalig manager Hanno Jelden en drie andere oud-werknemers van Volkswagen worden verdacht van medeplichtigheid aan fraude en bedrog. Jelden gaf leiding aan de ontwikkeling van de sjoemelsoftware, waarmee dieselauto's bij emissietesten minder vervuilend leken dan ze daadwerkelijk waren. Volkswagen gaf in 2015 toe dat was gesjoemeld met die testen.

Jelden zei in de rechtbank van Braunschweig dat de software oorspronkelijk was ontwikkeld om motorgeluiden te reduceren, maar vervolgens werd gebruikt om uitstoottesten te beïnvloeden. Hij heeft naar eigen zeggen leidinggevenden hierover geïnformeerd, maar kreeg toen te horen dat hij het stil moest houden.

Volgens hem werden medewerkers van hogerhand onder druk gezet om te zwijgen over de zaak. "Ik heb nooit een geheim gemaakt van deze functie van de software. Als ik de juridische gevolgen had geweten, zou ik dit nooit hebben laten gebeuren", aldus Jelden.

Bonussen

De openbaar aanklagers stellen echter dat de oud-managers en ex-ingenieurs door de fraude de winsten van Volkswagen wilden verhogen, om zo ook zelf hogere bonussen te krijgen. Ze hebben verzaakt om de zaak aan het licht te brengen, aldus de aanklacht. De verdachten hangen forse gevangenisstraffen boven het hoofd.

De aanklagers hebben eerder gesteld dat oud-Volkswagen-topman Martin Winterkorn al enige tijd wist van de sjoemelsoftware voordat het schandaal bekend werd bij het publiek, maar dat hij naliet het gebruik van die software stop te zetten. Zijn proces is uitgesteld in verband met gezondheidsproblemen.

Winterkorn is ook aangeklaagd voor marktmanipulatie, vanwege het opzettelijk te laat informeren van beleggers over de financiële gevolgen van de affaire. Het schandaal heeft het Volkswagen-concern, waar ook merken als Audi, Seat en Skoda onder vallen, inmiddels al vele miljarden aan boetes en schadevergoedingen gekost.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.