Nieuws

Werkgevers: 'Gegevens delen om fraude tegen te gaan mag niet strafbaar worden'

Het door bedrijven delen van persoonsgegevens om fraude tegen te gaan mag niet strafbaar worden. Dat stellen MKB-Nederland en VNO-NCW, in reactie op een wetsvoorstel over strafbaarstelling van het gebruik van persoonsgegevens om te intimideren.

Het is goed om het publiceren van persoonsgegevens om mensen bewust te intimideren tegen te gaan, aldus de werkgeversorganisaties in hun reactie op het wetsvoorstel, dat tot eind augustus ter consultatie voorlag. Maar MKB-Nederland en VNO-NCW hebben wel enkele kanttekeningen bij het wetsvoorstel.

Zij vrezen dat als gevolg van het wetsvoorstel ook "onbedoeld" het opnemen van iemands naam op een 'zwarte lijst' strafbaar wordt; zelfs als daarvoor een vergunning is afgegeven door de Autoriteit Persoonsgegevens. "Uit het oogpunt van beveiliging en criminaliteitsbestrijding kan het delen van persoonsgegevens in de private sector nodig zijn, en dit kan - bedoeld - ernstige hinder met zich brengen voor criminelen", aldus de werkgevers.

De ondernemersorganisaties stellen voor om in het wetsvoorstel een uitzondering te maken voor het delen van persoonsgegevens voor "gerechtvaardigde particuliere belangen", naast activiteiten van algemeen belang. Ook willen zij, "om eventuele conflicten, verwarring of overlap te voorkomen", dat in het wetsvoorstel dezelfde termen worden gehanteerd als in de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.