Nieuws

EY: 'Coronapandemie vergroot risico op fraude en onethisch gedrag'

De coronapandemie maakt het moeilijker om zakelijk integer te handelen en om een integere cultuur binnen een bedrijf overeind te houden. De regels omzeilen lijkt makkelijker dan voorheen.

Dat blijkt uit het EY Global Integrity Report 2022. Meer dan de helft (55 procent) van de werknemers en leiders van bedrijven wereldwijd vindt dat de normen van bedrijfsintegriteit de afgelopen achttien maanden hetzelfde zijn gebleven of achteruit zijn gegaan. Hoewel bijna iedereen integriteit belangrijk vindt in de organisatie, geeft 41 procent aan dat de coronapandemie het moeilijker maakt om zakelijk integer te handelen.

Uit de enquête blijkt ook dat leiders het lastig vinden om een sterke en effectieve integriteitscultuur binnen hun bedrijf te creëren en te communiceren. Ruim vier op de tien respondenten op bestuursniveau (42 procent) denkt dat onethisch gedrag van senior managers en high performers in hun organisatie door de vingers wordt gezien. Een derde van de bestuurders meent ook dat het makkelijker is om bedrijfsregels in hun organisatie te omzeilen.

Normen hebben klap gekregen

Volgens Andrew Gordon, Global Forensic & Integrity Services Leader bij EY, hebben de integriteitsnormen bij bedrijven in de hele wereld door corona "een flinke klap gekregen" en is het risico op fraude en onethisch gedrag groter geworden door andere werkwijzen. "Door hybride werken wordt het moeilijk om effectief op naleving te monitoren en tijdens een crisis neemt het frauderisico doorgaans toe, omdat bedrijven en individuen onder hogere financiële druk staan."

Uit het EY-onderzoek blijkt wel dat bedrijven de afgelopen twaalf maanden meer hebben geïnvesteerd in initiatieven op het gebied van integriteit en naleving. Zo heeft inmiddels 53 procent van de organisaties een gedragscode ingesteld. Ook worden meer opleidingen en trainingen gegeven over relevante juridische, regelgevende of professionele vereisten. Maar over zulke zaken wordt niet effectief gecommuniceerd en het senior management overschat vaak de effectiviteit van programma's voor bedrijfsintegriteit.

Top vaker bereid regels te omzeilen

De hoogste bestuurders lijken vaker bereid om de regels te omzeilen, zo stelt EY. De kans dat bestuursleden die in het kader van het onderzoek werden ondervraagd, de financiële administratie vervalsen, is vijf keer zo groot als bij werknemers (15 procent tegenover 3 procent). De kans dat bestuursleden bereid zijn om eventueel externe derden zoals auditors te misleiden, is zelfs zes keer zo groot (18 tegenover 3 procent).

Respondenten gaven als voornaamste reden om wangedrag in hun organisatie niet te melden, dat ze bang zijn dat er toch niets aan gedaan wordt. "Leiders moeten zichzelf niet wijsmaken dat integriteit gemakkelijk haalbaar is, maar als eerste stap moet vanaf de top de juiste toon worden gezet", aldus Andrew Gordon.

Het onderzoek van EY werd gehouden onder ruim 4.700 werknemers, managers en bestuursleden uit 54 landen en gebiedsdelen.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.