Nieuws

Milieudefensie wil klimaatplan van grote bedrijven

Milieudefensie roept dertig grote bedrijven als FrieslandCampina, ABN Amro, KLM en Tata Steel op om binnen drie maanden een plan te maken waarmee ze hun CO2-uitstoot verminderen en het klimaatprobleem aanpakken.

"Nu de rechter Shell dwingt eigen verantwoordelijkheid te nemen in het oplossen van de klimaatcrisis, is duidelijk dat ook andere grote vervuilers in Nederland moeten vergroenen", stelt directeur Donald Pols. Milieudefensie kreeg in het voorjaar van 2021 gelijk in een rechtszaak tegen Shell. De rechter bepaalde dat het olieconcern meer werk moet maken van de CO2-reductie.

De milieuorganisatie wil graag in gesprek met vertegenwoordigers van de bedrijven die volgens de organisatie een omvangrijke CO2-uitstoot hebben. In het plan moeten de grote bedrijven concreet aangeven hoe ze voor 2030 zeker 45 procent minder CO2 willen gaan uitstoten. Pols vraagt de topmensen van de bedrijven te denken aan "hun morele verantwoordelijkheid".

Tot half april

Juridische stappen worden op termijn niet uitgesloten, maar vooralsnog krijgen bedrijven tot 15 april de tijd om te reageren. Als bedrijven niet met een klimaatplan komen, gaat Milieudefensie zich beraden op verdere stappen. Het is de bedoeling dat de klimaatplannen worden doorgerekend en beoordeeld door het New Climate Institute. In juni wil Milieudefensie de resultaten bekendmaken.

Ondernemersorganisatie VNO-NCW zegt in een reactie dat het brede bedrijfsleven "volledig gecommitteerd" is aan de klimaatdoelen van Parijs. "Iedereen realiseert zich daarbij dat veel meer snelheid geboden is", aldus een woordvoerder. Hij voegt daaraan toe dat bedrijven daarbij wel de hulp van de overheid en maatschappelijke partners nodig hebben. "Over de exacte uitvoering en samenwerking praten we graag verder."

Brief Eumedion

De actie van Milieudefensie doet denken aan een eerder verzoek van beleggersorganisatie Eumedion. Die vroeg in oktober 2021 per brief aan alle Nederlandse beursondernemingen om komend jaar een transitieplan op te stellen om uiterlijk in 2050 geheel klimaatneutraal te opereren.

Controlerend accountants moeten de impact van klimaatrisico's en de energietransitie daarbij als key audit matter opnemen in hun verklaring. EY deed dat in het voorjaar van 2021 bij Shell, wat de nodige ophef veroorzaakte.

Bron: ANP/Accountant

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.